sâmbătă , 24 iulie 2021

Special LaRevista.ro: cabaretul Bal Tabarin, văzut de Jan Sluijters

Cabaretul Bal Tabarin, din Montmartre

Una dintre cele mai fermecătoare picturi pe care le-am văzut, de multă vreme încoace, „Bal Tabarin” este o frântură de viață pariziană de la începutul secolului trecut, minunat redată de artistul olandez Jan Sluijters, în 1907.

Nu ai cum să nu te oprești în loc, dacă te plimbi prin Muzeul Stedelijk din Amsterdam și îți iese în cale „Bal Tabarin”. Priviți-o și voi: oameni dansând și petrecând, fără nici o grijă pe lume, în lumina festivă a unor candelabre aurii, cu o exuberanță pe care ne vine s-o invidiem. Lucrarea este inspirată dintr-un loc care chiar a existat: cabaretul Bal Tabarin, din Montmartre.

Situat în Strada Victor-Massé, Bal Tabarin era unul dintre locurile favorite de distracție ale parizienilor. A fost deschis în 1904, de muzicianul Auguste Bosc, și a devenit imediat un succes. Mulți ani mai târziu, a fost preluat de directorul artistic de la Moulin Rouge, Pierre Sandrini. După război, l-au luat în îngrijire chiar proprietarii Moulin Rouge, care însă l-au închis, în 1953.

Dansatoare de French cancan, la Bal Tabarin

Fauvism, cubism, luminism

Jan Sluijters a fost un pictor curios, dornic să experimenteze stiluri diferite. După ce a trecut prin fauvism și cubism, s-a mutat la Paris și și-a modernizat stilul, impresionat mai ales de efectul luminii electrice – la acea vreme, o noutate care înlocuia încet lămpile cu gaz. Viața de noapte a Parisului a avut o mare influență asupra lui Sluijters, care a început să facă din lumină și culori centrul de interes al lucrărilor sale. Stilul său s-a dezvoltat în ceea ce azi se cheamă „luminism olandez”, manieră care se regăsește chiar și în operele sale inspirate de natură.

Cabaretul „Bal Tabarin” l-a inspirat și pe pictorul italian Gino Severini. În 1912, acesta l-a transpus într-o pânză care sugerează dinamismul locului și fervoarea acelei societăți atât de dezinvolte. Puteți vedea lucrarea lui Severini la Modern Museum of Modern Art, din New York.

Așa era atmosfera la „Bal Tabarin”:

SURSE
Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus