marți , 5 decembrie 2023

Special LaRevista.ro: ce spun despre căsătorie trei scriitori celebri

casatoriefoto

Știți că adun de prin cărți fragmente de înțelepciune sau doar pasaje care mă pun pe gânduri, în cel mai plăcut mod cu putință, pentru că sunt scrise cu priceperea cu care unii scriitori știu să evoce chiar și cele mai simple lucruri. De data asta, împărtășesc cu voi câteva idei despre căsătorie care mi-au rămas în minte. Prin vocile personajelor lor, Khaled Hosseini, John Steinbeck și Margaret Michell ne-au spus ce cred pe această temă atât de pătimaș discutată.

***

Am o teorie despe căsătorie, domnule Boustouler. Întotdeauna vei ști cam din primele două săptămâni dacă va ține sau nu. E uimitor cât de mulți oameni rămân încătușați ani de zile, decenii chiar, într-o stare prelungită și reciprocă de autoamăgire, de falsă speranță, când au, de fapt, răspunsul în primele două săptămâni.

Khaled Hosseini

***

– Oamenii nu știu ce vor, spunse Fauna. Trebuie să le dai ghes. De ce s-ar însura un bărbat în toate mințile? Și totuși, se însoară.
– Poate se îndrăgostește, spuse Suzy.
– Da, și ăsta e cel mai rău care se poate întâmpla. Vrei să-ți spun ceva? Când un bărbat se îndrăgostește, există nouăzeci la sută șanse să întâlnească singura femeie care nu i se potrivește.

John Steinbeck

***

Când un bărbat alege o femeie înseamnă că este îndrăgostit de ceva din propria ființă care n-are nimic de-a face cu femeia respectivă. Sau seamănă cu maică-sa, sau este brunetă și lui i-e teamă de blonde, sau încearcă să se răzbune pe cineva, sau nu este sigur că este bărbat și vrea să se convingă. Un individ pe care l-am cunoscut și care studiase aceste probleme mi-a spus că bărbații nu se îndrăgostesc de femei, ci de ceva care să-i schimbe. Dar vor ca ei să aducă schimbarea. Cele mai bune căsătorii sunt cele aranjate de cineva inteligent, care n-are nimic de a face cu treaba asta.

John Steinbeck

***

Cele mai bune căsnicii sunt cele în care părinţii aleg în locul fetei.

***

Nu există fericire în căsătorie decât între fiinţe care se aseamănă.

Margaret Mitchell

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *