A venit decembrie, luna cadourilor, și, în curând cei mici (dar și cei mari) vor căuta mai întâi în cizmulițe și apoi sub brad să vadă ce cadouri le-a adus Moșul… Ne-am gândit că, pe lângă dulciuri fel de fel, hăinuțe, telefoane mobile sau tablete, ar merge și niște cadouri care să le (re)trezească celor mici pofta de lectură. Una dintre surprizele de anul acesta de la Gaudeamus a fost să constat că oferta de carte pentru copii e din ce în ce mai diversificată și mai atrăgătoare. Așa că m-am gândit că, în perioada aceasta a anului, o listă cu sugestii de cadouri livrești ar fi binevenită.
Lista se adresează copiilor mai mici, dar și adolescenților, și este, evident, subiectivă și incompletă, putând fi oricând îmbogățită. Este, însă, un început pentru viitoare rătăciri literare prin librării sau biblioteci. Am încercat să organizez, într-un fel, recomandările, așa că am făcut mai multe categorii care să înlesnească lectura.
Să revizităm clasicii români
Orice poveste este mai atrăgătoare pentru cei mici dacă este însoțită și de ilustrații. Aceasta pare să fie și ideea care stă la baza colecției „Pasărea măiastră” a Editurii Vellant din care fac parte Făt-Frumos din lacrimă de Mihai Eminescu, Povestea lui Harap-Alb de Ion Creangă, Zâna Zorilor de Ioan Slavici, Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte și Greuceanu de Petre Ispirescu. În aceeași categorie mai intră și volumul de Basme de Petre Ispirescu din 2010 (Ed. Corint), Povestea unui om leneș. Prostia omenească de Ion Creangă (Ed. Litera, ilustrat de Simion Zamșa și Elena Karachentseva), ca și un volum recent editat de Casa Radio, Trei povești de Ion Creangă, minunat ilustrat de Ana Botezatu, și însoțit de CD.
Poveștile copilăriei noastre
Fiecare din noi are prezentă în minte Povestea care l-a marcat cel mai mult în copilărie. Prima pe care nu a mai putut s-o lase din mână sau pe care își dorea să o audă în fiecare seară la culcare. Povestea care i-a deschis porțile literaturii și l-a ajutat să facă primii pași pe tărâmul magic al ficțiunii. Pentru mine acea Poveste a fost Uriașul Bun și Prietenos de Roald Dahl, pe care am citit-o atât de repede, încât părinții nu m-au crezut că am citit-o cu adevărat. Așa că (evident cu mare plăcere) am mai citit-o încă o dată, și încă o dată, și încă o dată… Și aș mai citi-o și acum, mai ales că am găsit-o reeditată cu titlul Marele Uriaș Prietenos (Ed. Arthur). La aceeași editură au mai apărut și Alice în Țara Minunilor și Alice în Țara din Oglindă de Lewis Caroll, Aventurile lui Huckleberry Finn de Mark Twain, Ursulețul Winnie Puh de A.A. Milne, Un urs pe nume Paddington de Michael Bond și multe, multe alte cărți clasice în condiții grafice menite să facă lectura și mai atrăgătoare.
Lista clasicilor copilăriei continuă cu alte titluri: Aventurile lui Cepelică de Gianni Rodari, Habarnam pe Lună, Aventurile lui Habarnam şi ale prietenilor săi și Habarnam în Oraşul Soarelui de Nikolai Nosov (Editura Humanitas), Povestea fără sfârșit și Momo de Michael Ende (Editura Polirom), Hobbitul de J.R.R. Tolkien (Ed. Rao), Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia de Selma Lagerlöf (Editura Corint) sau colecția „Cărți pentru copii” editată de Curtea Veche Publishing și care cuprinde volume clasice repovestite pentru copii (Cei trei muschetari, Odiseea, Cocoșatul de la Notre-Dame, Povestea regelui Arthur și a cavalerilor săi, Black Beauty ș.a.)
Basme moderne
Am reunit sub această sintagmă câteva cărți mai recente (sau, cel puțin, recent traduse în română) foarte diferite ca tematică, dar pe care le unește o anumită fascinație a scriitorilor pentru universul copilăriei și dorința lor de a da ei înșiși naștere unor universuri ficționale în care copiii de azi să se regăsească: Cometă în Momilandia de Tove Jansson și Bunicuța hoțomană de David Walliams (Ed. Arthur), Corabia timpului de Monica Pillat și Watership Down de Richard Adams (Editura Humanitas) sau Harun și marea de povești de Salman Rushdie și Luminile din septembrie de Carlos Ruiz Zafón (Editura Polirom)
Tinerii adulți
Sintagma englezească „Young-Adult” desemnează, în principal, literatura pentru adolescenți, iar editurile românești au început de câțiva ani să se ocupe și de acest segment. După ce s-a mai liniștit puțin febra literaturii cu vampiri și vampirițe, au început, în sfârșit, să apară și romane mai provocatoare pentru tinerii cititori. Selecția mea la această categorie cuprinde: Jocurile foamei de Suzanne Collins (Ed. Nemira), Circul nopții de Erin Morgenstern (Ed. Corint), Jurnalul unui adolescent timid de Stephen Chbosky (Ed. Trei) și mai multe romane apărute în cadrul Grupului Editorial Art: Jurnalul secret al lui Adrian Male de Sue Townsend, Flori pentru Algernon de Daniel Keyes Oceanul de la capătul aleii sau Pulbere de stele de Neil Gaiman.
Cărți pentru tinerele genii
Curiozitatea copiilor este nelimitată și, dincolo de răspunsurile pe care le pot găsi pe Wikipedia, o carte de știință frumos ilustrată poate fi cadoul ideal pentru cei pasionați de științele exacte sau naturale. Sau pentru cei pasionați de știință pur și simplu. Și mici și mari.
Iată lista mea: Întrebări mari de la cei mici… la care răspund niște oameni foarte importanți, un volum editat de Gemma Elwin Harris și pe care aș fi fost foarte fericită să-l am în copilărie sau în adolescență (dar mă bucur la fel de mult să-l am și acum), Unu, doi, trei. Matematica absolut elementară de David Berlinski sau Magia realității de Richard Dawkins (toate apărute la Editura Humanitas), Enciclopedia animalelor editată de National Geographic și apărută anul acesta la Editura Litera, Despre toate, pe scurt. De la Big Bang la ADN de Bill Bryson (Curtea Veche Publishing), Europa explicată tinerilor și Evul Mediu pe înțelesul copiilor de Jacques le Goff (Ed. Cartier), Fizica simpatică de Lorin-Bogdan Sterian (Editura Vellant).
Aș mai include aici și o serie de cărți apărute la Editura Arthur care sunt destinate deopotrivă celor mici și celor mari: Care-i faza cu cititul, Ce poți face cu două cuvinte și Cui i-e frică de computer, editate de Liviu Papadima.
Vizitați și site-ul librăriei online Libris, un adevărat paradis literar!
Semnat de Laura Câlțea
Un comentariu
Pingback: SemneBune > SB-0412-RPC