luni , 2 octombrie 2023

Ștefania Nistoreanu, prima artistă din România care a vândut un tablou în Bitcoin

Ștefania Nistoreanu este prima artistă din România care a vândut un tablou în moneda virtuală Bitcoin. Un colecționar de artă din Hong Kong a cumpărat de curând lucrarea ei intitulată „Cryptsy”, pentru suma de doi Bitcoin, echivalentul a circa 4.500 de dolari. Vânzarea reprezintă nu doar o premieră în România, ci și un eveniment pe piața de artă internațională.

Pictura „Cryptsy”, realizată de Ștefania Nistoreanu în 2014, a fost expusă spre vânzare pe platforma online BitPremier, unde a fost remarcată recent de un cumpărător din Hong Kong. Acesta a considerat că face o bună investiție adăugându-și la colecție lucrarea, având în vedere popularitatea ei în rândul celor pasionați de criptografie și criptoartă.

Vânzarea s-a făcut rapid și ușor, printr-un transfer aproape instantaneu al „monedei viitorului”, Bitcoin, care, la momentul tranzacției, urcase la valoarea de aproximativ 2,250 de dolari. „Cryptsy reprezintă un cod destinat unei civilizații avangardiste, un labirint compus din simboluri primordiale, ancestrale, îmbinate cu elemente matematice împrumutate din criptografie. Tabloul este plin de indicii pentru cei care caută să descopere și să înțeleagă Totul”, spune Ștefania Nistoreanu despre lucrarea ei, care va ajunge curând în Hong Kong.

„Cryptsy”, de Ștefania Nistoreanu

„Achiziționarea unei opere de artă în Bitcoin demonstrează că această modalitate de plată a devenit, fără îndoială, o normalitate. Nu mai există nesiguranța și neîncrederea de la început, pentru că s-a dovedit buna și ușoara utilizare a acestei monede. Ea este o alternativă reală de resurse, care, împreună cu inovații din alte domenii, nu va știrbi cu nimic umanitatea pură pentru care pledez în arta mea. Dimpotrivă, oferă șansele unei civilizații superioare, în care natura și umanitatea vor fi celebrate”, adaugă pictorița.

Ștefania Nistoreanu a fost printre primii artiști plastici din lume care au avut încredere în viitorul Bitcoin, hotârând încă de acum trei ani să-și vândă picturile în această monedă, pe site-ul propriu și pe alte platforme dedicate.

În această perioadă, Ștefania se pregătește pentru prima ei expoziție pe piața asiatică, fiind în negocieri pentru a-și duce lucrările la Tokyo.

„Cryptsy”, o imagine-emblemă în cryptoartă

„Cryptsy – Cryptocurrency Market”, realizată în ulei și foiță de aur pe pânză, la o dimensiune de 50×70 de centimetri, a devenit în ultimii ani o imagine reprezentativă în domeniul cryptoartei, alături de o altă pictură a Ștefaniei, intitulată chiar „Bitcoin”.

„Bitcoin”, de Ștefania Nistoreanu

Prezentă pe BitPremier, piața de lux a cumpărătorilor în Bitcoin, „Cryptsy” a fost clasată pe numeroase site-uri internaționale în top 10 lucrări de artă impresionante inspirate de criptografie. Notorietatea ei a crescut în timp, pictura aflându-se pe prima pagină a rezultatelor Google la căutarea cuvintelor-cheie „Bitcoin art”.

În prezent, Ștefania Nistoreanu are alte opt picturi expuse pe platforma BitPremier, unde oamenii pot cumpăra cu Bitcoin lucruri dintre cele mai diverse, de la artă, la iahturi, bijuterii sau chiar bunuri imobiliare.

Bitcoin, moneda liberă

Bitcoin este prima și cea mai valoroasă dintre monedele digitale, care, în ultimii ani, au devenit cunoscute sub numele de cryptocurrency (criptomonede sau criptovalută). Spre deosebire de alte monede, Bitcoin nu se tipărește, ci este stocată electronic, iar utilizarea ei este facilă și liberă, nefiind controlată de o instituție bancară. Ea există în cadrul unui sistem financiar online, descentralizat, ce asigură un schimb sigur de resurse valorice, bazate pe informații criptate. Aceste resurse pot fi rapid schimbate în bani fizici, la prețul pieței.

În urmă cu trei ani, când a decis să-și vândă tablourile în Bitcoin, Ștefania a explicat alegerea ei: „În primul rând, este ușor de utilizat de către oricine are acces la Internet. În comparație cu orice altă monedă, aceasta este integral deținută de utilizator. Nu aparține niciunei bănci, și e frumoasă ideea de libertate care se află la baza acestui mod de plată. Pe site-ul meu, lucrările se pot plati direct în Bitcoin și Litecoin, iar despre revoluția Bitcoin am făcut și o lucrare care poartă numele monedei. Îmi valorific arta în acest mod pentru că mă atrage ideea de inovație financiară și culturală. Este ceea ce încerc să fac și eu, cu icoanele mele moderne”.

Cine este Ștefania Nistoreanu

La 35 de ani, Ștefania Nistoreanu se numără printre cei mai cunoscuți și apreciați tineri artiști din România, lucrările sale fiind prezentate de-a lungul timpului în numeroase publicații și la posturi de televiziune naționale. Pictează de la 13 ani și a absolvit un liceu de arte și o universitate în același domeniu, cu specializarea în Artă Monumentală Bizantină. A expus în mai multe orașe din țară, precum și în Luxemburg, Austria și Ungaria. Pictorița trăiește la Brașov.

***

stefanianistoreanu.ro

Stefania Nistoreanu pe Facebook

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *