miercuri , 22 septembrie 2021

Studiu despre fericire: longevitatea, influențată decisiv de starea sufletească

Happiness

Longevitatea este profund influenţată de bunăstarea sufletească, susţin cercetătorii de la Universitatea Illinois, care au ajuns la concluzia că oamenii optimişti trăiesc mai mult.

Explicaţia e simplă: fericirea este asociată cu sănătatea, prin faptul că reduce cantitatea de hormoni ai stresului şi întăreşte sistemul imunitar. Totodată, ca pentru a sublinia teoria de mai sus, specialiştii au remarcat, după analiza a peste 160 de studii, că nefericirea prelungită şi anxietatea declanşează şi menţin numeroase boli care ne scurtează existenţa. Printre cele mai frecvente sunt cele de inimă, căci se pare că organul nostru vital suferă şi la propriu, atunci când trenează într-o stare de tristeţe. De asemenea, pesimiştii au mai multe şanse de a dezvolta afecţiuni ale pielii şi ale sistemului digestiv. De partea cealaltă, fericiţii nu au decât de câştigat, hormonii bunei dispoziţii creând reacţii în lanţ, în beneficiul lor. Astfel, se vor bucura de o bună funcţionare a organelor interne şi implicit, de un aspect fizic mai plăcut. În plus, pe principiul „atragi ceea ce gândeşti”, vor fi mai bine văzuţi şi vor avea mai mult succes în societate, fapt care nu va face decât să le realimenteze şansa la fericire.

Să vezi paharul pe jumătate plin

Se spune că te naşti cu o anumită înclinaţie emoţională, iar dacă ai venit pe lume privind la partea goală a paharului, cu greu ţi se poate părea că el este, de fapt, pe jumătate plin. Cu toate astea, optimismul se poate învăţa, şi chiar cei mai învederaţi negativişti pot descoperi că au cel puţin un motiv de fericire pe zi. De regulă, această viziune apare după o traumă puternică, ce ne face să realizăm cât de norocoşi suntem pentru simplul fapt că putem vedea soarele răsărind în fiecare dimineaţă. Ar fi grozav dacă am avea înţelepciunea să vedem viaţa cu ochi ceva mai senini, înainte ca ea să ne aducă aminte cât e de preţioasă. Însă haideţi, cel puţin, să ne cultivăm mici bucurii cotidiene, ca să atingem cât mai des starea aceea pe care filosofii o numesc “fericire”!

Știați?

Știați?

Oamenii de ştiinţă spun că nefericirea şi stările de frământare şi de anxietate provoacă ravagii în corpul nostru, reducând răspunsul sistemului imunitar. Astfel, organismul devine mult mai vulnerabil în faţa infecţiilor, iar riscul de îmbolnăvire creşte cu 35 %.
Semnat de

Un comentariu

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus