marți , 21 martie 2023

Studiu: majoritatea prietenilor noștri de pe Facebook sunt falși

facebookfoto

Probabil că rezultatele acestui studiu nu sunt pentru nimeni o surpriză: majoritatea dintre prietenii noștri de pe Facebook sunt falși, în sensul că nu le pasă de ce ni se întâmplă și nu empatizează cu noi, dacă se întâmplă să trecem printr-o perioadă dificilă.

Mulți oameni au sute de prieteni pe Facebook, dar nu se pot baza decât pe foarte puțini dintre ei, conform unui studiu realizat la Oxford University. Robin Dunbar, profesor cercetător la instituția amintită, a demarat acest studiu pentru a determina legătura dintre numărul de prieteni pe care-i avem în rețelele sociale și numărul celor cu care interacționăm frecvent în offline. Psihologul a descoperit că există o corelație foarte vagă între a avea mulți prieteni online și faptul de a te putea baza pe ei cu adevărat, notează The Independent.
Persoanele care au participat la acest studiu aveau, în medie, 150 de prieteni pe Facebook, dar numai aproximativ 14 dintre ei își exprimau grija în condițiile în care observau că celălalt trece printr-o perioadă cu probleme. Totodată, respondenții au mărturisit că, în opinia lor, doar 27 % dintre prietenii lor de pe Facebook sunt autentici.
Aceste cifre oglindesc și felul în care prieteniile funcționează în viața reală, spun cercetătorii. Dar numărul imens de așa-ziși prieteni pe care-i putem avea în lista de pe Facebook ne poate induce în eroare, făcându-ne să credem că o interacțiune superficială cum e cea online ne asigură o prietenie adevărată cu mulți oameni.
Prietenii pe Facebook tind să se organizeze în straturi diferite, au mai concluzionat psihologii de la Oxford University. Ca într-o sală de spectacole, în jur de cinci oameni se află în primul rând, apoi 15, 50 și 150 de oameni ocupă următoarele rânduri spre exterior.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus