duminică , 1 octombrie 2023

Susan Sarandon: „Dragostea e o formă de respect pentru divinitatea din fiecare om”

SusanFoto: huffpost.com

Susan Sarandon, despre percepția ei asupra vieții, despre dragoste și religie, într-un interviu acordat publicației The Talks. De citit!

Viața – un fel de plantă care crește continuu

Îmi văd viața ca pe un organism, și nu ca pe ceva aflat pe un drum liniar, unde ajungi într-un punct anume și îndeplinești anumite lucruri și te oprești. Trebuie să te uiți la viața ta și la relațiile tale ca fiind parte dintr-un soi de organism viu, un lucru care trăiește. Nu o mașinărie, dar un fel de plantă care crește continuu. Unul dintre marile mele talente este că, atunci când ceva necunoscut îmi apare în cale, sunt capabilă să recunosc acel lucru, să-mi schimb direcția și să-i dau o șansă.

„…să nu te împiedici de lucrurile mărunte”

Viața e mult mai creativă decât ar fi dacă aș plănui totul! Simt că trebuie mereu să privești lucrurile în ansamblu și să nu te împiedici de lucrurile mărunte. Și nu țin cu dinții de aspecte majore. Am un tatuaj care se întinde de-a lungul încheieturii mele drepte și care arată ca o sârmă ghimpată, dar de fapt este „ANDAND” scris împreună, ceea ce înseamnă „A New Dawn, A New Day” (n.r. „Un nou răsărit, o nouă zi”). Înseamnă să te trezești în fiecare zi știind că ai o șansă de a o lua de la început, să ierți și să fii iertat și să renunți la ziua de ieri.

„Sunt într-o etapă din viața mea în care copiii mei mă educă”

Cel mai bun lucru pe care-l poți face este să rămâi curios, să trăiești o viață autentică și să te pui în multe situații noi, cu oameni care au multe idei provocatoare. Pe măsură ce începi să afli cine ești și să-ți găsești vocea, viața ta devine tot mai interesantă. Nu devine neapărat mai ușoară, dar devine mai bună. Sunt într-o etapă din viața mea în care copiii mei mă educă. Învăț multe cu ajutorul lor. Recitesc cărți pe care ei le citesc pentru prima oară, ceea ce e grozav. Discutăm despre muzică, filme, filosofie. Acum, după ce am petrecut atâția ani crescându-i, se află în ipostaza în care mă pot influența și-mi pot deschide mintea spre lucruri noi.

S-a schimbat, de-a lungul anilor, capacitatea ei de a iubi?

Totul se schimbă. Cu cât trăiești mai mult, cu atât faci mai multe greșeli, cu atât ai mai multă compasiune, cu atât ierți mai ușor. În ce privește felul în care definești dragostea și în ce privește lucrurile pe care le aștepți de la cineva, prioritățile tale se schimbă. Dar ajungi în punctul în care speri să te îndrepți către o onestitate și o dragoste non-posesivă. Funcționează ca orice alt mușchi. Cu cât practici mai mult, cu atât dragostea devine mai bună și mai deschisă. Percepția asupra dragostei se schimbă în mod categoric de la momentul în care ai 18 ani și până ajungi la 48. Să sperăm că se schimbă.

Care e definiția ei acum

Dragostea e o formă de respect pentru divinitatea din fiecare om. Dragostea e generozitate a spiritului. Dacă iubești cu adevărat pe cineva, asta implică încedere și onestitate. Dar poți practica iubirea zi de zi fără să ai un partener. Cred că dragostea are legătură cu un sentiment puternic de recunoștință pentru propria ta viață. Dacă te afli în acea etapă, în care recunoști divinitatea în fiecare persoană, asta îți va oferi o nouă perspectivă asupra relaționării tale cu oamenii. Gândește-te cât de mult poate însemna un zâmbet pentru cineva și încearcă să nu te enervezi când cineva într-un magazin nu e interesat să te ajute. Dacă încerci să vezi umanitatea din acel om, asta îți va face viața mult mai bună, pentru că nu vei lua nimic personal. Văd mereu puterea cu care dragostea poate transforma totul.

Despre religie

Mă consider o persoană spirituală, dar nu răspund prea bine la religia instituționalizată. Simt că toate încep cu același principiu de bază, dar odată ce s-au instituționalizat, s-au îndepărtat de orice idee cu care aș putea rezona. E extraordinar faptul că oamenii găsesc alinare în credință, dar nu înțeleg de ce multe religii pretind că sunt unica religie și exclud oamenii. Ăsta e un semn rău.

Semnat de

Un comentariu

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *