Scolioza, una dintre cele mai frecvent întâlnite afecţiuni la copii şi adolescenţi, poate fi astăzi combătută cu ajutorul terapiei Schroth, o tehnică ce foloseşte exerciţii de respiraţie şi postură pentru a corecta poziţia coloanei vertebrale.
Condiţia: prezența la fizioterapeut într-un stadiu incipient al afecțiunii şi responsabilitatea pacientului în executarea corectă a exerciţiilor. În cazul adulţilor, terapia ajută la ameliorarea simptomatologiei şi stoparea evoluţiei bolii. „Executată corect, terapia Schroth poate fi soluţia optimă pentru a evita operaţia în cazul copiilor care au dezvoltat scolioză. De asemenea, terapia Schroth poate fi considerată un stil de viaţă, deoarece fizioterapeutul nu doar că îi va învăţa pe copii ce exerciţii trebuie să facă, ci le va arăta şi cum trebuie să menţină poziţia corectă atunci când părăsesc cabinetul, în cadrul diverselor activităţi pe care le desfăşoară: la joacă, atunci când îşi fac temele, chiar şi atunci când se odihnesc”, afirmă Bogdan Goga, fizioterapeut în cadrul cabinetului de recuperare medicală Terapie pentru Mişcare.
În ce constă terapia Schroth
Acest tip de tratament constă într-un program personalizat, compus dintr-o serie de exerciţii de îndreptare a coloanei vertebrale prin elongaţia activă a acesteia, derotarea vertebrelor prin respiraţie tridimensională, precum şi tonifierea şi stretchingul musculaturii în poziţia maximă corectivă. „Respiraţia este extrem de importantă, exerciţiile fiind efectuate folosind mişcări respiratorii de inspirare – expirare şi contracţia grupelor de muşchi, identificate ca fiind deficitare, concomitent cu respiraţia. Întrucât exerciţiile au un grad destul de mare de dificultate, această terapie poate fi efectuată doar de către copiii peste 10 ani, pentru a atinge nivelul maxim de eficiență”, adăugă fizioterapeutul Bogdan Goga.
Frecvenţa tratamentului
Terapia Schroth este o terapie de lungă durată. Aceasta implică în primele şase luni executarea exerciţiilor sub asistenta fizioterapeutului, de două sau trei ori pe săptămână, urmând ca apoi pacientul să lucreze zilnic, acasă, pentru cel puţin o oră pe zi.
Efectuarea exerciţiilor cu ajutorul fizioterapeutului are ca scop discutarea şi eliminarea erorilor observate pe parcursul exerciţiilor, examinarea succesului şi eventualelor nereuşite, precum şi motivarea continuă a pacientului.
Rezultate
Eficienţa terapiei Schroth este asigurată, în primul rând, de perseverenţa pacientului în executarea corectă a exerciţiilor indicate de fizioterapeut, de răbdarea sa în aplicarea terapiei şi în purtarea corsetului, dacă este cazul. În mod normal, corsetul se recomandă pentru tipurile de scolioză de peste 20 de grade unghi Cobb şi trebuie purtat 24 din 24 de ore, până la maturaţia osoasă, în jurul vârstei de 18-20 ani.
Cum identificăm scolioza la copii?
Un rol important în depistarea precoce a scoliozei o au părinţii, care pot observa eventuale semnale privind cu atenţie copilul fără haine pe el, în următoarele ipostaze:
- Dacă se uită din spate şi observă o asimetrie la nivelul umerilor şi la nivelul bazinului;
- Dacă se uită din lateral şi vede şi umărul de pe partea opusă, acesta va fi clar un semnal de alarmă;
- În cazul în care copilul obişnuieşte să stea într-o poziţie „cocoşată” sau strâmbă.
În situaţia în care părinţii constată existenţa unuia dintre aceste semnale, este recomandat să consulte cât mai curând un specialist. În cadrul cabinetelor de recuperare medicală Terapie pentru Mişcare, din Str. Mărăşti, nr. 21 sau din Str. Sportului, nr. 30-34, specialiştii centrului efectuează, alături de copiii care întâmpină această problemă, programe personalizate de terapie Schroth.
Semnat de LaRevista.ro
Aceasta terapie trateaza cu rezultate foarte bune chiar si scoliozele propuse pentru operatie.Puteti face aceasta terapie Schroth doar cu kinetoterapeuti care au speciliazarea in aceasta tehnica.La IVAKINETIC,un cabinet situat in Calea Floreasca nr 230 tel 0725920595,exista personal specializat in Germania ,tara de origine a acestei terapii minune!
Multa sanatate !