vineri , 1 decembrie 2023

Tim Doner, cel mai tânăr poliglot din lume, vorbește 23 de limbi

tim donerfoto

Cum ar fi să poți vorbi cursiv 23 de limbi? Întrebați-l pe Tim Doner și o să vă răspundă în franceză, chineză, farsi, arabă, ebraică, rusă, germană și multe alte limbi în care mulți dintre noi probabil că nici nu știm să spunem „bună ziua”. Tim are doar 20 de ani și vorbește 23 de limbi, fiind considerat un copil-minune, căci este cel mai tânăr hiper-poliglot de pe planetă.

Am rămas paf când l-am descoperit întâmplător pe YouTube, în timp ce căutam un video în limba farsi – eram curioasă cum sună. Am dat peste o înregistrare în care vorbește persană cu lejeritatea cu care eu vorbesc engleză, numai că eu am 33 de ani și studiez engleza de vreo 20!

Am sărit apoi din link în link și l-am putut vedea și asculta vorbind în limbi pe care, recunosc cu tristețe, nici măcar nu le recunosc, darmite să visez să le vorbesc vreodată. „Simt că, de fiecare dată când vorbesc o limbă străină, devin parțial o altă persoană”, spune Tim, confirmând o idee despre care am scris AICI nu de mult.

„Să te uiți la televizor cred că e baza”

Tim Doner provine dintr-o familie de evrei din New York, în care nu s-au vorbit însă multe limbi străine. Părinții lui spun că au studiat franceza vreme de mulți ani și o pot înțelege, dar pasiunea copilului pentru limbi s-a dezvoltat uluitor de mult, încă de devreme. La 13 ani, a început cu ebraica, iar apoi a continuat cu araba. Azi, Tom e unic în lume prin capacitatea lui extraordinară, de a vorbi 23 de limbi la o vârstă atât de fragedă.

Tim spune că repetiția sunetelor, în orice limbă pe care o studiază, e cheia învățării ei și că foarte mult ajută faptul că se uită la filme și emisiuni TV în limbile pe care vrea să le deprindă. „Să te uiți la televizor cred că e baza”, crede Tim Doner. „Sunt multe lucruri fascinante când vine vorba de limbi străine. În primul rând – sunt pasionat de istorie – într-o limbă poți vedea istoria unui întreg popor și interacțiunea lui cu altele. Cred că, studiind limbi străine, observând ce e vechi și ce e nou, începi să apreciezi mai mult valorile societății și istoria ei”, mai spune hiper-poliglotul.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *