vineri , 8 decembrie 2023

Top trei orașe unde să mergi (și) la cumpărături

foto

(P) Unii ar spune New York, alții ar aminti neapărat Parisul, Milano sau Roma în topul celor mai ofertante orașe de mers la cumpărături. Pentru mine altul e locul în care am simțit că n-o să mă plictisesc de studiat și cumpărat chestii. Într-un implus frivol și atât de consumerist, vă invit să privim azi geografia lumii așa, prin prisma celor mai frumoase magazine, a ofertelor irezistibile și a ceasurilor binevenite de huzur la cafelele și limonadele „de după”.

Am fost la Paris, pentru prima și singura oară, în toamna lui 2004. Era noiembrie, un vânt și-un frig și-o ploaie măruntă care te seca la inimă, dar asta nu m-a împiedicat ca, în drum spre câte-un loc celebru, să mă opresc și prin magazine și să casc ochii la tot felul de lucruri. De fapt, ploaia era aliatul meu, doar aveam scuza perfectă: „intru doar cât să mă încălzesc și să mă usuc”. 😂 După câteva zile, în care am văzut de la companii accesibile, până la celebrele Galerii Lafayette sau buticurile cu ștaif din Place Vendôme, am înțeles de ce Parisul e un punct de referință în moda lumii. Și-am înțeles, trebuie să vă spun, și că data viitoare când mai ajung acolo, dacă-mi trece prin cap să merg și la cumpărături, trebuie să am o valiză separată doar pentru bani! Nu știu cum o mai fi acum, dar când l-am vizitat eu, în 1900 toamna, Parisul mi s-a părut un oraș scump. Sau poate că lucrurile care-mi plăceau mie erau scumpe, ca de obicei.

În orice caz, încălțăminte de foarte bună calitate acolo am găsit. Erau niște frumuseți de magazine de pantofi, cu vitrine decorate atât de apetisant, că nu le puteai rezista. Or fi având italienii cea mai bună încălțăminte, dar nici cu francezii nu mi-e rușine!

Apropo de italieni, e o plăcere să vizitezi Roma istorică și culturală, dar nimeni nu cred că s-ar da înapoi de la puțin turism comercial, dacă tot trece Tibrul. 😀 Lucruri pentru toate gusturile, la prețuri pentru toate portofelele – și ce portofele au! Pe al meu l-am luat din Roma, în 2005, și îl folosesc și azi. Cred că n-are moarte, tot aștept să se rupă, și n-are nici pe naiba! Sigur, vezi la tot pasul și magazine foarte scumpe, dar capitala italiană mi s-a părut mult mai accesibilă pentru restul muritorilor care nu fac shopping la Gucci.

Orașul meu favorit, de luat la pas și de colindat prin magazine, rămâne – supriză – München. Nicăieri n-am găsit lucruri mai diverse și de mai bună calitate, plus că toate firmele care-mi plac sunt concentrate pe vreo patru-cinci străzi lungi, care pleacă din Marienplatz. Iar terasele unde poți să-ți tragi sufletul la un Aperol și-o poveste… Ce să mai, nu mi-a plăcut nicăieri la fel de mult ca la München, unde visez să mă întorc, într-o zi.

Altfel, la New York și Milano încă n-am ajuns, ca le pot confirma statutul, poate-mi spuneți voi, dacă ați fost. Nici Barcelona sau Madridul nu le-am văzut, deși am prietene care s-au întors cu sarsanale de lucruri superbe, luate la reducere. Ah, am uitat să vă spun de Luxembourg – minunat! Scump, dar splendid, inclusiv pentru piața lui comercială. Și în Grecia mi-a făcut mare plăcere să merg la cumpărături și-am găsit încălțăminte și haine simpatice, la prețuri care se negociau în magazin.

***

Citește și:

München, meine Liebe

L’art de vivre la Paris: mic ghid de călătorie în orașul hedonismului

Insulele grecești: peisaje desprinse din Paradis

City break la München: 10 lucruri care-ți vor face șederea mai plăcută

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *