vineri , 8 decembrie 2023

Ultimele zile din viaţa lui Mitterrand, la TV5MONDE: „Visul meu? Un prânz cu Julia Roberts.”

francois mitterrand

“Visul meu? Un prânz cu Julia Roberts. Mi-ar plăcea să ne plimbăm împreună pe Fifth Avenue, într-un Twingo” – citat din filmul Le promeneur du champ de mars.

Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la moartea lui François Mitterrand (8 ianuarie 1996). TV5MONDE continuă seria de emisiuni dedicate fostului preşedinte francez cu filmul Le promeneur du champ de mars / The Last Mitterrand, joi seară, de la ora 22.

Realizat în 2005, filmul prezintă ultimele zile din viaţa lui François Mitterrand, aşa cum au fost văzute de jurnalistul Georges-Marc Benamou, cel care a fost alături de el în ultimii trei ani de mandat.

Le promeneur du champ de mars este o ecranizare a cărţii Le Dernier Mitterrand, publicată la un an după moartea lui François Mitterrand. Regia este semnată de Robert Guédiguian (Les neiges du Kilimandjaro / Zăpezile de pe Kilimandjaro), iar filmul a făcut parte din selecţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, 2005. În rolul preşedintelui joacă actorul Michel Bouqet, César 2006 pentru “Cel mai bun actor” pentru rolul respectiv.

1.000 de zile lângă François Mitterrand

Autorul cărţii, jurnalistul Georges-Marc Benamou, publica în anii ‘80-’90 o revistă de mic tiraj numită Globe, adresată intelectualilor de stânga la gauche caviar din Franţa acelei perioade. Mitterrand este cel care l-a ales să-l însoţească timp de 1.000 de zile în scopul de a-i scrie memoriile.

Apărută în 1997, cartea Le Dernier Mitterrand (după care a fost realizat filmul în 2005) a provocat controverse mai ales în rândul familiei şi apropiaţilor fostului preşedinte. Se pare că aceştia au fost revoltaţi nu atât de dezvăluirile despre viaţa privată a preşedintelui – care avea o a doua familie secretă, inclusiv o fiică pe care reuşise să o ţină ascunsă de ochii publicului – cât mai ales de prezentarea unei scene în care Mitterrand devorează un platou de păsărele (Emberiza hortulana, presura). O specialitate seculară a bucătăriei franţuzeşti, actualmente specie protejată de legile UE. La presiunile apropiaţilor lui Mitterrand, scena festinului din carte a fost păstrată în film, însă păsările au fost înlocuite cu stridii.

“Visul meu? Un prânz cu Julia Roberts”, dezvăluie la un moment dat preşedintele francez. “Mi-ar plăcea să ne plimbăm împreună pe Fifth Avenue, într-un Twingo”. La întrebarea previzibilă a ziaristului “de ce neapărat un Renault Twingo?”, Mitterrand răspunde ironic: “Pentru că acesta este cadoul de rămas bun primit din partea Partidului Socialist”.

***

François Mitterrand (26 octombrie 1916 – 8 ianuarie 1996) a fost preşedintele Franţei între anii 1981 şi 1995. L-a înlocuit la Champs-Élysées pe Giscard d’Estaing şi a fost urmat în funcţie de Jacques Chirac.

Mitterrand a contribuit semnificativ la construcţia europeană. Printre altele, pe mandatul său, în Franţa s-a abolit pedeapsa cu moartea, o femeie a fost pentru prima dată numită prim ministru, s-a adoptat prin referendum Tratatul de la Maastricht. Mitterrand a murit la vârsta de 79 de ani.

În cadrul aceleiaşi serii, TV5MONDE a mai difuzat două documentare – Mitterrand, l’héritage impossible (pe 8 ianuarie) şi Un jour, une histoire (pe 4 ianuarie) – în încercarea de a dezvălui faţa ascunsă a unui politician care, de-a lungul a 14 ani de mandat, a marcat viaţa politică a Franţei.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *