sâmbătă , 2 decembrie 2023

„Un ceas pentru artă”, în Colecţia prof. Garabet Avachian, la Muzeul Colecţiilor de Artă

Colectia Garabet Avachian

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită sâmbătă, 26 iulie 2014, ora 11.30, la o vizită cu ghidaj gratuit în Colecţia prof. Garabet Avachian la Muzeul Colecţiilor de Artă (Calea Victoriei nr. 111). Prezentarea este susţinută de Elena Ciocoiu, specialist în cadrul secţiei Educaţie, Comunicare, Proiecte Culturale şi Marketing.

Se plăteşte doar biletul de intrare în muzeu, fără taxa de ghidaj obişnuită. Participarea se face pe bază de programare la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la programari@art.museum.ro, în limita locurilor disponibile.  

Garabet Avachian (1907 – 1967) a fost un remarcabil profesor de vioară la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, provenind dintr-o familie pasionată de artă. Verii săi, Béatrice şi Hrandt Avakian, au pus bazele unei colecţii care le poartă numele, regăsită tot la Muzeul Colecţiilor de Artă.

Garabet Avachian a achiziţionat cele mai importante lucrări între anii 1950 – 1967 urmând criteriul valorii, prin care şi-a desăvârşit gustul pentru artă. Devenit un promotor al „instituţiei” colecţionarului, locuinţa sa a găzduit un număr impresionant de lucrări de pictură românească, obiecte de artă populară, piese de artă decorativă occidentală şi orientală, confirmând înclinaţia acestuia pentru diferite genuri artistice şi arii de civilizaţie.

Domeniul preferat al lui Garabet Avachian a fost pictura, iar cele peste optzeci de lucrări semnate de Theodor Pallady atestă acest lucru. La fel de însemnate sunt lucrări din creaţia lui Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Iosif Iser, Alexandru Ciucurencu. Acestora li se alătură o colecţie amplă de icoane pe sticlă, reprezentativă pentru arta populară românească.

Diversitatea Colecţiei prof. Garabet Avachian este subliniată şi de ansamblul de piese orientale (sculpturi în bronz, vase din bronz şi cloisonné), de arta islamică (covoare turceşti şi ceramică persană) şi de selecţia de cristaluri de Boemia din secolul al XIX-lea.

***

Muzeul Colecţiilor de Artă, unic în peisajul cultural românesc, reuneşte în spaţiile unei clădiri de patrimoniu – Palatul Romanit – o serie de colecţii valoroase de obiecte de artă dintre cele mai diferite, donate de-a lungul timpului de diverşi colecţionari, personalităţi ale vieţii culturale româneşti.

Specificul muzeului constă în expunerea acestor colecţii ca entităţi de sine stătătoare, în încercarea de a recompune atmosfera originară a fiecăreia şi de a reda personalitatea şi preocupările colecţionarilor.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *