duminică , 1 octombrie 2023

„Vă place… Brahms?” Răzvan Suma, în turneu alături de pianistul Josu Okinena

razvan

Răzvan Suma revine în faţa melomanilor din România şi lansează spectatorilor săi o nouă provocare: „Vă place… Brahms?”, eveniment organizat de Asociaţia Culturală „Analia Selis”.  

În anul 2012, unul dintre cei mai activi muzicieni români, cu un palmares generos de concerte în Europa, Asia şi America – violoncelistul Răzvan Suma – cucerea publicul din 17 oraşe din România prin cele două ediţii ale primul său turneu naţional solo, „Vă place Bach?”. O extraordinară demonstraţie de virtuozitate artistică, evenimentul a însemnat o premieră absolută în domeniul muzicii clasice în România: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach. „Artistul care prin interpretarea lui dă impresia că totul este o joacă reuşeşte să atragă publicul în ea (…).” – spunea Răzvan Suma într-un interviu, caracterizare care i s-ar putea asocia chiar prezenţei sale pe scena de concert.

Graţie răspunsului pozitiv oferit de peste 9000 de spectatori care au umplut sălile din ţară, în această toamnă, Răzvan Suma revine în faţa melomanilor din România şi lansează spectatorilor săi o nouă provocare: „Vă place… Brahms?”, eveniment organizat de Asociaţia Culturală „Analia Selis”.

Între 8 şi 29 octombrie, Răzvan Suma va cânta publicului din 13 oraşe – Iaşi, Suceava, Deva, Timişoara, Cluj-Napoca, Baia Mare, Carei, Bistriţa, Oradea, Piteşti, Braşov, Arcuş şi Bucureşti – propunând de această dată spectatorilor cele două sonate pentru pian şi violoncel compuse de unul dintre „giganţii muzicii clasice”, Johannes Brahms. Pentru ca povestea turneelor lui Răzvan Suma să fie cu adevărat una interesantă, Sonata nr. 1 în mi minor este puternic influenţată de Bach, tema principală a primei mişcări şi fuga fiind inspirate din lucrarea „Arta fugii”, semnată de înaintaşul lui Brahms.

Suma pleacă în turneu cu violoncelul său de patrimoniu universal

Vă place Bach? mi-a deschis porţi care nu știam că există. Experienţele pe care le trăim dincolo de limitele pe care singuri ni le impunem ne lărgesc orizontul. Siguranţa pe care o am acum, când pornesc în turneul Vă place… Brahms? mă va face să transmit publicului din toată ţara bucuria mea de a cânta”,  mărturiseşte Răzvan Suma înainte de plecarea sa în turneu.

Artistul român porneşte în această călătorie muzicală însoţit de doi foarte buni prieteni: violoncelul său de patrimoniu universal – Maucotel – Fournier, creat la Paris în anul 1849 – şi de pianistul Josu Okinena, invitatul special al evenimentului, artist spaniol de mare virtuozitate cu o bogată carieră solistică.

Cei doi muzicieni cântă împreună de peste opt ani de zile. Povestea întâlnirii dintre cei doi parteneri de scenă se leagă de o întâmplare inedită şi amuzantă, petrecută şi ea pe tărâm spaniol, în anul 2002, când Răzvan Suma a participat la concursul internaţional „Villa de Llanes”, unde trebuia să aleagă, din lista pusă la dispoziţie de organizatori, un pianist corepetitor. A ales şi a fost convins, după sonoritatea numelui, că este vorba despre o artistă… japoneză! Surpriza a fost aşadar mare când cei doi s-au cunoscut şi artistul român a văzut că nu este vorba despre o pianistă, ci despre un pianist şi nu japonez, ci spaniol ! Răzvan Suma a câştigat concursul şi de aici s-a născut o foarte frumoasă colaborare: cei doi au cântat împreună în cele mai importante săli de concerte din Spania, România sau Argentina (Auditorio Nacional de Madrid, Kursall – San Sebastian, Teatro Colon – Buenos Aires, Argentina ş.a.).

VĂ PLACE… BRAHMS? – turneu naţional susţinut de Răzvan Suma

8-29 octombrie 2013

 • Marţi, 8 octombrie, ora 19.00,   IAŞI – Sala Caudella
 • Joi, 10 octombrie, ora 18.30, SUCEAVA – Colegiul de Artă « Ciprian Porumbescu »
 • Duminică, 13 octombrie, ora 19.00,  DEVA – Palatul Magna Curia
 • Marţi, 15 octombrie, ora 19.00, TIMIŞOARA – Sala Capitol
 • Joi, 17 octombrie, ora 19.00,  CLUJ-NAPOCA – Colegiul Academic
 • Vineri, 18 octombrie, ora 18.00,  BAIA MARE – Sala Rotary a Liceului de Arte
 • Duminică, 20 octombrie, ora 19.00, CAREI – Castelul din Carei
 • Luni, 21 octombrie, ora 19.00,   BISTRIŢA – Sala Sinagogii
 • Marţi, 22 octombrie, ora 19.00,  ORADEA – Sala de concerte „Enescu-Bartók”
 • Joi, 24 octombrie, ora 19.00,   PITEŞTI – Casa de Cultură a Sindicatelor
 • Vineri, 25 octombrie, ora 19.00,  BRAŞOV – Centrul Cultural “Patria”
 • Sâmbătă, 26 octombrie, ora 18.00,  ARCUŞ – Centrul de cultură
 • Marţi, 29 octombrie, ora 19.00,  BUCUREŞTI – Sala Radio

Biletele se pot achiziţiona de la sălile de concerte din ţară, iar în Bucureşti de la casa de bilete a Sălii Radio, la oficiile Poştei Române, Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, Magazinele Germanos sau online pe www.bilete.ro.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *