marți , 28 noiembrie 2023

Valentin Bosioc: „Sportul trebuie să fie în primul rând o plăcere, nu o nevoie”

Main ValB

Ce fel de mișcare ar trebui să facem ca să arătăm bine și să ne păstrăm sănătatea și vitalitatea? Ce exerciții ar trebui să practicăm și ce ar trebui să mâncăm ca să nu ne dezvoltăm excesiv musculatura sau, dimpotrivă, ca să creștem masa musculară? Ce alimente nu ar trebui să lipsească din alimentația noastră zilnică? Sunt doar câteva dintre curiozitățile noastre – și credem că și ale voastre – la care a răspuns recent Valentin Bosioc, cunoscut instructor de fitness și antrenor personal. Valentin ne-a atras atenția că prima noastră preocupare ar trebui să fie aceea de a ne face din sport un stil de viață și un prieten. Iar la prieteni nimeni nu renunță ușor, nu-i așa?

Ce i-ai spune unui om care nu face mișcare, pentru a-l determina să facă măcar primul pas?

Din păcate, sunt foarte mulți oameni care nu fac mișcare. Nici măcar nu e vorba de sport, ci de mișcare. Până la magazin, după pâine, merg cu mașina, dacă se poate. Până la etajul întâi urcăm cu liftul, că e mai comod. La metrou folosim scările rulante… E așa de greșit! În ultima vreme au început să mai miște sporturile comerciale la noi, sporturile de masă au început să se dezvolte. Dar ne mișcăm mult prea încet față de alte popoare civilizate.

Ce anume i-aș spune eu unui om care nu face mișcare, pentru a-l determina să facă măcar primul pas? Păi, simplu: gândește-te că sportul și mișcarea sunt în primul rând legate de sănătate. Dacă te simți bine, arăți bine și faci bine. Când a fost ultima dată când ai urcat pe scări și nu ai gâfâit după primele trepte? Când a fost ultima dată când, în loc să cumperi pastile de la farmacie, ai cumpărat un fruct? Sportul ar trebui să devină un stil de viață. Nu zice nimeni să faci sport de performanță, să fii strict cu tine și să stai în cantonamente, dar dacă duci o viață echilibrată, atât din punct de vedere al alimentației, cât și al mișcării, îți vei mări durata de viață cu câțiva ani. Vei arăta mai bine, te vei simți mai bine. Vei ajunge să faci sport din plăcere. Pentru că sportul trebuie să fie în primul rând o plăcere, nu o nevoie. Probabil că mulți încep din nevoie, dar atunci când ajungi să îl adopți ca pe un stil de viață, vei radia de sănătate și de frumusețe interioară și exterioară. Gândește-te la sport ca la o investiție sigură în tine, pe termen lung!

Deși se apucă de sport, puțini sunt cei care reușesc să nu mai renunțe niciodată. Care crezi că e cheia consecvenței? Mai ales că rezultatele nu se văd imediat, ci după câteva luni…

Cei care încep azi și vor rezultate mâine, mai bine nu încep! Eu le spun mereu clienților mei: „O singura cerință am: RĂBDARE”. Nu e vorba despre femei sau bărbați, nu e vorba despre vârstă. Fiecare persoană în parte va avea rezultate, dacă are răbdare. În funcție de individ, de obiective, de viața proprie, de mai mulți factori, rezultatele vizibile încep să apară după minim trei luni de mișcare – executată corect și legată cu o alimentație și odihnă pe măsură.

Semnat de

Un comentariu

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *