luni , 2 octombrie 2023

Valentin Uritescu: cinci filme preferate

Uri1

„Îți dai seama ce greu îmi este să aleg doar cinci?”, ne-a spus actorul Valentin Uritescu, atunci când i-am făcut invitația de a realiza un top 5 al filmelor sale preferate. Iată alegerile celebrului artist, care în stagiunea aceasta poate fi văzut jucând în piesa „Spitalul de nebuni”, la Teatrul Metropolis din Capitală.

Valentin Uritescu:

  • Unul dintre filmele care mi-au placut cel mai mult este „Kagemusha”, un film japonez extraordinar, făcut de Akira Kurosawa, cel mai mare regizor al lor. Vi-l recomand, este un film din care înveți multe, nu doar despre civilizația acestei țări fascinante, ci și despre viață, în general.
  • „Dodes’ka-den” îl recomand tuturor, este tot un film japonez, realizat tot de Kurosawa. După cum vedeți, sunt un mare admirator al acestui regizor japonez, pentru ca a reusit sa creeze niște filme care vor rămâne multă vreme în istoria cinematografiei.
  • „Nașul” este un alt film pe care îl iubesc, mai ales pentru distribuție; în „Nașul” joacă cei mai mari actori al căror fan eu sunt, începând cu Marlon Brando, pe care inițal nu l-au vrut pentru rol, dar care a făcut apoi o creație uluitoare. Mi-a mai plăcut acest film și pentru atmosfera pe care o degajă și azi, și pentru că îți arată ce se întâmplă în lumea Mafiei, la modul cel mai realist posibil.
  • „Parfum de femeie”, celebrul film cu Al Pacino, pe care cred că mulți l-au văzut. E fantastic talentul acestui mare actor, care l-a interpretat fenomenal pe generalul orb. Am mai văzut actori care au jucat roluri de orbi, dar Pacino a fost memorabil! Jurai că este de acolo! A și luat un Oscar pentru el. Și scenariul a fost foarte bun, dar cred că marele merit este al lui Pacino, pentru grația cu care a jucat. Nu cred că un alt actor ar fi avut aceeași reușită.
  • Mi-e greu să închei topul, dar aleg la final filmul „Shining”, cu Jack Nicholson, un actor cu care eu nu am văzut nici măcar un film prost. Mi-a plăcut mult „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, dar „Shining” mi-a rămas în minte datorită lui Nicholson, care e atât de verosimil în jocul lui, încât te convinge că el chiar este personajul pe care-l interpretează.

Valentin Uritescu a lansat, recent, la editura Humanitas, cel de-al doilea volum al său de memorii, intitulat „Să ai grijă de cel bun din tine”. Prima carte a actorului se numește „Așa sunt eu, prost”.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *