vineri , 1 decembrie 2023

„Valerian și orașul celor o mie de planete“: de văzut!

foto

Ce pot spune mai mult despre un film care m-a făcut să zâmbesc de la primul la ultimul cadru (și la care n-am ațipit, cum mi se întâmplă în ultima vreme), în afară de tradiționalul „De văzut!”?

Păi, în primul rând, că ar fi de văzut cu mic și mare, cu toată familia, pentru că nu conține scene prea violente sau sexoase. Este un SF – poezie plin de candoare, până și personajele negative sunt drăgălașe în filmul ăsta, sau mai bine spus cute, pe înțelesul generației Y.

Luc Besson a făcut ce știe el mai bine, cu munți de imaginație (chiar nu pricep de unde le scoate omul ăsta, pe mine poți să mă lași o mie de ani să stau pe gânduri și nu-mi vin asemenea idei trăsnite) și tone de efecte speciale ce-ți iau ochii când le consumi în 3D sau chiar 4D. A construit o lume bizară, dar extrem de plăcută privirii și auzului, un basm modern, plin de dinamism, aventură și umor, un univers pastelat, fondant, rotunjit frumos la colțuri, un peisaj cinematografic în care ți-e drag să te pierzi în cele peste două ore cât durează toată distracția.

Singurul păcat al filmului, din punctul meu de vedere, este acela că devine excesiv de dulceag spre final, dar până și în „Fast & Furious” au început să trântească scene leșinător de cheesy, așa că siropul din cazul de față e oricum mai justificat în context.

Actorii de pe statul de plată sunt mulți și de top: Cara Delevingne, Dane DeHaan, John Goodman, Ethan Hawke, Clive Owen, Rutger Hauer, Kris Wu, Matthieu Kassovitz, Alain Chabat, Herbie Hancock, Emilie Livingston, Alexandre Nguyen. Plus Rihanna, absolut superbă și expresivă, neașteptat (pentru mine) de credibilă în postura de personaj fantastic, parcă o privesc cu alți ochi acum, că nu aveam cine știe ce simpatie pentru ea. Dimpotrivă.

Așadar, dacă v-au plăcut „LEON”, „AL CINCILEA ELEMENT” sau „LUCY”, semnate de același Luc Besson, mergeți să vedeți și povestea lui Valerian. Dacă nu v-au plăcut peliculele înșirate mai sus, la fel, mergeți să vedeți filmul ce are la bază o serie de benzi desenate-cult cu același nume. În opinia mea modestă, titlul de față nu are în comun decât genul – SF – cu ultimele două dintre titlurile amintite mai sus și intrate anterior în portofoliul faimosului regizor și scenarist, așa că nici nu știu ce-mi veni să mă leg de ele. Ah, da, pentru că erau în comunicatul de presă și am zis să nu șterg bunătate de informație.

Mai jos aveți un rezumat al poveștii, ca să știți cam ce vă așteaptă, și trailerul. Vizionare plăcută și nu uitați: popcornul are 450 de kilocalorii pe suta de grame.

În secolul 28, Valerian (Dane DeHaan) și Laureline (Cara Delevingne) formează o echipă pentru operațiuni speciale, însărcinată cu menținerea ordinii în teritoriile locuite de oameni.

Cei doi sunt trimiși de Ministerul Apărării într-o misiune în uimitorul oraș Alpha, o metropolă din spațiul cosmic, aflată în expansiune continuă, și unde specii din toate colțurile universului și-au dat întâlnire pentru a împărtăși cu ceilalți cunoștințele, informațiile și cultura lor.

În centrul metropolei și-a făcut loc însă o forță întunecată și misterioasă care amenință existența pașnică a „Orașului celor o mie de planete“, iar Valerian și Laureline pornesc într-o cursă contracronometru pentru a identifica și anihila amenințarea și pentru a proteja, astfel, orașul Alpha și viitorul întregului Univers.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *