joi , 7 decembrie 2023

Vernisajul „Două planuri”, semnat de Victor Fota, la Galeria Imbold

Imbold, Victor Fota (2)

Galeria Imbold prezintă prima expoziție personală a unuia dintre cei mai promițători pictori tineri români: Victor Fota – „Două planuri”, joi, 11 aprilie, de la orele 20:00.

Victor Fota, artist si tânăr absolvent al Universitații de Arte din București, îşi prezintă prima colecţie de tablouri inspirate din concepte ale științei fizicii (primul plan) și o miniserie de personaje din ideologia antică (al doilea plan). În același timp, cele două planuri sunt un laitmotiv ușor de recunoscut în toate lucrările prin jocul de culori, forme și simboluri, prin suprapunerea prim-planului cu planul aparent secundar care, întotdeauna punctat minuțios, atrage și surprinde privirea.

Expoziția, un experiment cromatic, simbolistic și la nivel de rețetă de preparare a vopselurilor, este unificată și de repetitivitatea grafică a formelor. Această constantă simbolizează energia din univers, un singur șir de linii se aseamană cu o undă, pe care orice particulă o formează, de la radiații gama la microunde.

Expoziţia pe care o puteţi vizita la Galeria Imbold este formată din lucrările: Efectul Auger, Legea universală a gravitației lui Newton, La viteza luminii, Eterul lui Platon, Bosonul Higgs, Jupiter și dincolo de infinit, Principiul incertitudinii al lui Heisenberg şi Simplexity.

Imbold, Victor Fota (1)

 

Miniseria de tablouri a fost realizată printr-o reţetă tradiţională a picturii în ulei, tehnica flamanzilor. Această tehnică se realizează pe o pânză grunduită în mai multe straturi, obținându-se în final o suprafață fină, după care urmează aplicarea straturilor succesive de pelicule de culoare semi-transparente şi un ingredient personal al artistului: un medium preparat personal după rețetele vechi, rezultând glasiuri ce dau un efect de profunzime peliculei de culoare. Această succesiune de pelicule transparente și semi-transparente, pe lângă efectul optic, oferă o foarte bună rezistență în timp.

Lucrările artistului ţin pasul cu muzica, mai exact, cu muzica electronică. Victor Fota mărturiseşte că încearcă să lege cât mai mult arta vizuală de efectul muzicii, pentru că „efectul muzicii asupra emoțiilor noastre este mult mai mare în comparație cu efectul picturii și este amplificat de imaginile vizuale”.

Expoziția „Două planuri” poate fi vizitată la Galeria Imbold – Strada Polonă, Nr. 40, Bucureşti, în perioada 11 aprilie – 8 mai, de luni până duminică, în intervalul orar 13:00 – 20:00.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *