duminică , 17 octombrie 2021

Viaţa românilor din Italia, subiect de filme

Italia

Irina Păcurariu continuă cu episodul 2 seria de reportaje Exodul mamelor, la TVR 1 şi tvrplus.ro. Sub genericul Dosar România, în 2 aprilie, de la ora 21.00.

În cea de-a doua ediţie Exodul mamelor, Irina Păcurariu continuă seria dezvăluirilor senzaţionale pe care le fac „actori” ai tragediei româneşti a migraţiei. Ca şi cum ar merge pentru prima dată la o spovedanie, Marcela povesteşte cum, după ce „pur şi simplu şi-a cumpărat” din România copilul, a ajuns să trăiască adevăratul coşmar la Roma, când a realizat ce înseamnă să încerci să integrezi un adolescent în şcoala italiană.

Cea mai nouă serie de reportaje realizată de Irina Păcurariu la TVR – Exodul mamelor – are patru episoade, care pot fi urmărite la TVR 1 şi tvrplus.ro miercurea, de la ora 21.00, sub genericul Dosar România. Pentru românii din diaspora, TVR Internaţional difuzează seria Exodul mamelor lunea, de la ora 13.00 şi marţea, de la ora 21.00. Obligate de sărăcie să pornească pe un drum la capătul căruia nu este, de multe ori, decât o promisiune, mame românce nu pot recunoaşte decât faţă de ele însele cât de mare este sacrificiul de a strânge un pumn de euro. La Exodul mamelor, ele povestesc adevăratul preţ pe care îl au de plătit.

Cele mai impresionante mărturisiri din episodul cu numărul doi sunt ale Amaliei, o fetiţă care de nouă ani este crescută la Târgovişte de o matuşă, deşi casa ei este la sute de kilometri depărtare, în comuna Cotnari din judeţul Iaşi. Părinţii au lăsat viile de acasă şi culeg strugurii italienilor din Toscana. Amalia vorbeşte pentru prima dată despre cum e să trăieşti fără să ştii cum arată un Crăciun petrecut cu părinţii tăi: „Plângeam atât de mult când eram mai mică, de fiecare dată când plecau, încât amintirile acelea nu vor dispărea niciodată”.

Un scurtmetraj nominalizat la Festivalul de la Veneţia, având ca temă „orfanii albi”, copiii femeilor aflate la muncă în Italia, a fost produs de o româncă a cărei experienţă de emigrant a început cu invitaţia de a mânca resturile din farfuriile stăpânei, o contesă siciliană. Astfel de istorii dezvăluie Exodul mamelor, serie dedicată fenomenului de migraţie pe care România ar putea să îl menţioneze în cărţile de istorie. De vizionat la TVR 1, TVR Internaţional şi tvrplus.ro.

Despre seria Exodul mamelor

Exodul mamelor există şi ca emisiune de televiziune pentru că o româncă plecată la muncă în Italia a început la un moment dat să scrie ceea ce trăia… Textele ei au început să circule pe Internet de la o româncă la alta, de la o mama la alta. Aşa au ajuns în Romania, cât să le citim şi să o descoperim pe cea care le semnează, pe Liliana. Am citit textele acestei femei exemplare şi am ştiut instantaneu că aş da orice să o şi cunosc”, povesteşte jurnalista TVR Irina Păcurariu.

Liliana este prima voce pe care telespectatorii TVR 1 au ascultat-o la Exodul mamelor. Cei mai mulţi “italieni”, cum li se spune vara românilor întorşi să mai pună câte o cărămidă la casele pe care au început să le facă, ascund că au fost nevoiţi să rabde de foame, de frig sau umilinţe. Femeile nu spun nimănui că dorm în acelaşi pat cu bolnavul paralizat sau pe o saltea, jos, lângă patul bătrânei pe care o îngrijesc. Liliana, însă, a hotărât că trebuie să se ştie că sunt multe femei care dorm în frig ca să facă economie, că sunt jignite, agresate, speriate. Dar care nu spun nimic… le e ruşine.

Despre Irina Păcurariu

Irina Păcurariu este realizatoare şi producătoare de emisiuni la TVR. A fost primul reporter român care a realizat un documentar în Himalaya – „Ţara Şerpaşilor”, desemnat şi cel mai bun documentar al anului de APTR. A primit numeroase premii, cele mai importante fiind: Jurnalistul Anului pentru documentarul Marţi, Joi, Sâmbătă, Premiul Consiliului Naţional al Cinematografiei pentru reportajul EU – marginea Europei – si cele şase premii APTR, între care trebuie amintit Marele Premiu APTR pentru reportajul Codrina.

A urmat stagii de pregătire la BBC, Thomson Foundation, Discovery Campus, France 3, ARD, Circom Regional.

Printre cele mai importante programe realizate şi prezentate se numără: Poveşti în halate albe, România deşteaptă, Culoarele Puterii, Poveste fără sfârşit, Mari români, Un european ca mine, Cealaltă Românie, ultimul dintre acestea vorbind despre românii care au ales ca soluţie de supravieţuire o ţară de împrumut.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus