duminică , 13 iunie 2021

Vier Pfoten a lansat campania de sterilizare a câinilor din localitățile din jurul Bucureștiului

sterilizare1

Fundația pentru protecția animalelor VIER PFOTEN a lansat astăzi o amplă campanie de sterilizări gratuite pentru câinii cu și fără stăpân din localitățile din jurul Bucureștiului, pentru a reduce numărul abandonurilor și înmulțirea câinilor de pe străzi. Deși, potrivit legii sterilizarea și înregistrarea câinilor de rasă comună este obligatorie, un recent sondaj realizat de Mercury Research arată că doar 26% dintre proprietarii de câini din România sunt dispuși să-și sterilizeze și înregistreze animalele, din cauza prețului acestor servicii.

Campania a debutat oficial astăzi, prin inaugurarea punctului de lucru de sterilizare gratuită din orașul Pantelimon în care echipa VIER PFOTEN își va desfășura activitatea. La eveniment au luat parte Dr. Maximilian Drăgan,  reprezentant al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Vicențiu Voicu, reprezentant al Primăriei orașului Pantelimon, și invitata specială a VIER PFOTEN – actrița germană Alena Gerber, o cunoscută militantă pentru bunăstarea animalelor.

Proiectul din Pantelimon se va desfășura pe parcursul a șase luni, cu posibilitatea prelungirii, și va fi secondat de noi proiecte în localități precum Crevedia, Snagov, Brănești, Buftea. În baza Protocolului încheiat între VIER PFOTEN și Primăria Pantelimon, organizația va steriliza, deparazita și vaccina gratuit animalele, iar municipalitatea se angajează în schimb să acorde sprijin logistic și să aplice soluții umane în cazul câinilor fără stăpân.

„Ne bucurăm că această colaborare cu VIER PFOTEN își arată primele rezultate concrete. Este un prim pas și sperăm ca întregul județ Ilfov să aleagă această soluție, urmând ca proiectul să fie extins și în alte regiuni ale țării. Invit și celelalte ONG-uri să se alăture efortului nostru comun, astfel încât aceasta problemă să fie rezolvată în mod eficient pe termen lung”, a declarat directorul general al Direcției Generale Control Oficial din cadrul ANSVSA, Dr. Maximilian Drăgan.

„Vrem ca problema câinilor fără stăpân din oraș să dispară, în timp”

Locuitorii orașului vor fi informați prin fluturași distribuți prin poștă atât despre obligația legală de a-și steriliza și înregistra animalele, cât și despre oportunitatea de a face acest lucru gratuit, beneficiind de campania VIER PFOTEN. „Prin acest parteneriat cu Fundația VIER PFOTEN, locuitorii orașului Pantelimon pot profita acum de sterilizarea gratuită a câinilor lor. Fac apel la concetățenii mei să vină în număr cât mai mare la clinică, în special cu câinii din curți. Vrem ca problema câinilor fără stăpân din oraș să dispară, în timp, iar acest lucru se poate face doar dacă avem o atitudine responsabilă și oprim înmulțirea necontrolată a câinilor”, a declarat primarul Marian Ivan.

La rândul ei, Anca Tomescu, coordonator al proiectului Animale fără Stăpân al VIER PFOTEN, salută decizia primăriei Pantelimon de a rezolva în mod uman și eficient această problemă. „Dacă îți dorești cu-adevărat să rezolvi problema câinilor nedoriți de pe străzi, există o soluție simplă și eficientă. Este suficient să ai parteneri de încredere și lucrurile funcționează. Pantelimon este orașul al cărui primar a înțeles acest mecanism. A semnat un protocol cu VIER PFOTEN și împreună ne-am apucat de treabă”.

Printr-un proiect similar, VIER PFOTEN împreună cu ANSVSA și Colegiul Medicilor Veterinari, au stabilit în această vară o premieră: comuna Jichișu de Jos de lângă orașul Dej  a devenit prima localitate din România cu toți câinii sterilizați. Campania de sterilizări din regiunea Dej, județul Cluj, continuă și în alte localități, precum Mica, Cuzdrioara și Cățcău.

Potrivit noilor prevederi ale OUG 155/2001 modificată prin Legea 258/2013, toți proprietarii de câini de rasă comună sunt obligați să-și sterilizeze și înregistreze animalele în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS). Costurile relativ ridicate ale acestor operațiuni, lipsa de informare și responsabilizare a proprietarilor de câini, în special în zonele rurale, precum și amenzile foarte ridicate pentru neconformare crează temerea privind declanșarea unui val de abandonuri de câini, care vor îngroșa rândurile animalelor fără stăpân.

Temerea este întărită și de rezultatele unui recent sondaj comandat de VIER PFOTEN, potrivit căruia doar un sfert din proprietarii de câini sunt dispuși să-și sterilizeze și înregistreze animalele, pe motiv că aceste servicii veterinare sunt prea scumpe. Același sondaj arată că 50% din populația României deține cel puțin un câine, numărul proprietarilor de câini fiind mai crescut în zonele rurale (82%), față de zonele urbane (23%). Majoritatea românilor ar plăti maxim 50 de lei pentru sterilizarea, identificare și înregistrarea animalelor, în vreme ce 16% nu sunt dispuși să plătească nimic. În cazul în care procedurile depășesc această sumă, crește probabilitatea ca proprietarii să ignore legea, să-și eutanasieze câinii sau să-i abandoneze pe domeniul public.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus