vineri , 30 iulie 2021

VIER PFOTEN: Vaca Bălțată născută în România, torturată în drumul spre China

VacabaltataFoto: Gabriel Păun/VIER PFOTEN

Organizația pentru protecția animalelor VIER PFOTEN se opune categoric proiectului de a exporta 500.000 de vaci Bălțate din România în China.

Guvernul a aprobat în ședința din 20 noiembrie memorandumul pentru exportul a peste 500.000 de vaci vii din rasa Bălțată românească în China. Primul transport ar urma să înceapă deja în ianuarie 2014. Acest memorandum a fost semnat în contextul în care la București are loc întâlnirea prim-miniștrilor din China – Europa Centrală și de Est și Forumul Economic China-Europa Centrală și de Est. „O călătorie de peste 15.000 km pe durata a câteva luni înseamnă o tortură inimaginabilă și inacceptabilă pentru animale”, a spus Gabriel Păun, Director de Campanii al VIER PFOTEN Internațional.

Transportul animalelor vii pe distanțe lungi este un subiect controversat în Europa și la nivel mondial. Nu întâmplător nicio altă țară din Europa nu exportă vaci vii tocmai în China, țară situată la peste 8.400 de mile marine (peste 15.000 km), reprezentând o durată de câteva luni de călătorie pe mare.

„Transportul pe distanțe lungi presupune un disconfort teribil pentru vaci, care adesea se soldează cu accidente și mortalitate ridicată. Vorbim despre un număr de peste 500.000 de vaci, deci despre o mega suferință. Guvernul României are datoria de a preveni suferința animalelor prin stoparea acestui memorandum total aberant. China trebuie să își aleagă vacile de lapte din țările învecinate”, a adăugat Păun.

Vacile care vor supraviețui, puse în spații închise

Pe lângă transportul de lungă durată, care reprezintă principala problemă de bunăstare a animalelor, bălțatele românești care vor supraviețui călătoriei vor fi trecute cel mai probabil la un sistem de creștere intensiv, în spații închise. În China, producția de lapte este forțată până la 32 de litri de lapte pe zi per vacă, în vreme ce în România media este de 10 litri pe zi.

“După o tortură de durată, pe vapor, bălțatele românești vor face pușcărie în China. Cu ce au greșit bietele animale?” a încheiat Păun.

România a semnat un protocol cu autorităţile chineze în urma căruia va exporta în următorii 7-10 ani peste 500.000 de vaci din rasa Bălţata românească în China. Autoritățile spun că acest proiect le va aduce fermierilor români venituri mai mari de o jumătate de miliard de euro. Protocolul a fost semnat de în luna septembrie de reprezentanţi ai statului chinez şi ministerul român al Agriculturii, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară, Autoritatea Naţională de Reproducţie în Zootehnie şi Asociaţia Crescătorilor de Vaci „Bălţata Românească” din Braşov.

Primul lot de animale, de 4-5.000 de vaci, va fi exportat în luna ianuarie a anului viitor.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus