joi , 7 decembrie 2023

Zece lucruri pe care nu le ştiai despre faţetele dentare

fatete dentarefoto

Dr. Remus Stratulat ne spune 10 lucruri interesante despre faţetele dentare, pe care trebuie să le cunoască orice pacient care îşi doreşte un zâmbet perfect.

„Faţetarea dinţilor este una dintre metodelede estetică dentară pe care o utilizez pentru a îmbunătăţi aspectul dinţilor pacienţilor. Faţetele acoperă partea frontală a dinţilor şi suprafeţele decolorate sau neuniforme. Acestea estompează defectele dentare și fac ca dinţii să arate mai sănătoşi şi mai frumoşi”, afirma dr. Remus Stratulat, medic estetică dentară în cadrul Clinicii Dental One.

Faţetele dentare pot dura mai mult de un deceniu. Iar dacă dinții noștri sunt sănătoși și bine îngrijiți, le putem păstra toată viața. „Rezistenta faţetelor din ceramică este foarte mare şi păstrând o igienă orală impecabilă ele pot rezista toată viaţa. Singurele riscuri sunt legate de sănătatea dinţilor, sănătate care trebuie menţinută indiferent dacă purtam faţete sau nu. Materialele din care se fac fațetele dentare sunt extrem de durabile, nu-şi schimbă forma şi nu se colorează, indiferent de alimentaţie”, explică dr. Remus Stratulat.

Se personalizează perfect. Faţetele sunt complet personalizabile pentru a se potrivi hărții dentare unice a fiecărui pacient. Procedura de aplicare este complexă şi există etape intermediare de analiză şi probă. „Culoarea faţetelor nu trebuie întotdeauna să fie strălucitoare, de culoare albă. Dacă se alege faţetarea unui singur dinte, specialistul va potrivi nuanţa acesteia la culoarea dinţilor existenţi. În cazul în care pacientul doreşte să aibă dantura mai albă, se poate face, la cerere, o albire profesională”, spune specialistul.

Nu necesită întreţinere specială. În afară de rutina de zi cu zi, alcătuită din periaj şi folosirea aței dentare (sau a dușului bucal), nu trebuie să facem nimic special pentru a menţine calitatea faţetelor dentare. Ele nu se pun pe toţi dinţii, doar pe cei expuşi când vorbim și zâmbim.

Nu necesită perioadă de recuperare. Cele mai multe proceduri dentare au nevoie de săptămâni de pregătire şi recuperare. În schimb, tratamentul cu faţete dentare este un proces mult mai rapid, de până la 10 zile. Odată ce au fost cimentate, poţi pleca de la medic fără nicio problemă și fără restricţii.

Sunt rezistente la colorarea din cauza alimentelor. Datorită calităţii superioare a faţetelor din ceramică, acestea sunt rezistente în mod natural la petele care apar în mod obişnuit pe suprafaţa dinţilor. Faţetele sunt, de asemenea, foarte uşor de curăţat şi de obicei nu implică nimic mai mult decât periajul regulat şi corect.

Rezultate rapide. De la pregătirea faţetelor la aplicarea lor sunt necesare doar două-trei vizite la medicul stomatolog. În comparaţie cu alte proceduri stomatologice, faţetele sunt o soluţie rapidă pentru pacienţii care vor să aibă un aspect frumos al tuturor dinţilor.

Procedeul nu implică riscuri sau devitalizare. Procedura de aplicare a faţetelor dentare este minim invazivă. Singurul risc este să se decimenteze, însă această problemă se rezolvă uşor, chiar dacă se pierde faţeta. În cazul tratamentului estetic cu faţete dentare, nu este necesară devitalizarea dinţilor.

Au rol dublu. Scopul faţetelor nu este doar estetic, ele şi protejează suprafaţa dintelui. Ajută foarte mult persoanele cu smaltul subţire, care acuză durere la stimuli externi, precum băuturi reci sau calde. „Deşi sunt foarte subţiri, aceste restaurări minunate protejează dinţii de elementele nocive. Dacă înainte pacientul simţea o durere dentară din cauza alimentelor calde sau reci, acum va avea o mai bună izolare după tratamentul cu faţete”, completează specialistul.

Nu se aplică în cazul afecţiunilor dentare. Dacă ocluzia nu este corectă şi este necesar aparatul ortodontic, nu se aplică faţete dentare. De asemenea, În cazul pacienţilor care suferă de bruxism sever, faţetele se pot sparge.

Nu necesită o şlefuire accentuată a dinţilor. În etapa de pregătire, în anumite cazuri, este necesară o minimă şlefuire, astfel încât să se obţină forma ideală a viitoarei danturi.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *