duminică , 1 octombrie 2023

Zoli Tóth: „În showbiz nu m-au ajutat prea mult studiile muzicale”

Zoli

Artistul nonconformist pe care l-ați ascultat, ani la rând, cântând în trupa SISTEM, pregătește un spectacol inedit pentru publicul său. Pe 27 septembrie, Zoli Tóth va urca din nou pe scena Festivalului „George Enescu”, unde va interpreta cinci piese în premieră mondială absolută. Pretext ideal pentru a-l invita la un interviu despre muzică, showbiz și felul în care cele două i-au modelat cariera.

Cum îţi aminteşti de anii facultăţii? Am studiat tot în Cluj, la o facultate aproape de „Gheorghe Dima”, şi ştiu ce frumoasă era atmosferă în zona aceea… Aşa ţi s-a părut şi ţie?

Oh, da, sunt total de acord cu tine. Clujul a fost oraşul care m-a învăţat ce este frumosul, mi-a deschis apetitul către culoare şi sunet. Acolo am întâlnit nişte oameni extraordinari, printre ei şi colegii mei de la SISTEM, şi mi-am făcut intrarea în show-biz-ul autohton. De Cluj şi de anii de studenţie mă leagă numai amintiri frumoase şi mă întorc mereu cu drag acolo.

Părinții tăi ţi-au susţinut dorinţa de a studia muzica?

Părinţii mei sunt profesori de muzică amândoi, fratele meu este şi el muzician. Deci nu prea am avut de ales. Se poate spune chiar că muzica m-a ales pe mine. (zâmbește)

Cine sunt oamenii care ţi-au marcat formarea că muzician?

Profesorii de la Cluj, de la Academia de Muzică, corepetitorii şi, nu în ultimul rând, colegii care erau mai mari decât mine sunt cei de la care am învăţat cel mai mult în domeniul muzicii clasice. Tot ei sunt cei care m-au provocat să fiu tot mai bun în ceea ce făceam şi le voi mulţumi mereu pentru asta.

Te-a ajutat în showbiz faptul că ai studii muzicale serioase? A făcut vreo diferenţă faptul că ai o diplomă, într-o industrie unde există atâţia demagogi?

În showbiz nu m-au ajutat prea mult studiile muzicale, însă au reprezentat baza de la care am pornit şi mi-au dat siguranţa lucrului bine făcut. Sper ca acum, când m-am reapucat de muzică clasică, să mă ajute, în schimb, ceea ce am învăţat în showbiz, cu bune şi rele. Cu siguranţă, experiența alături de SISTEM reprezintă o influenţă în ceea ce vreau să fac acum.

Cum s-a materializat participarea ta la Festivalul Enescu din 2011? Ai simţit ca îţi validează recunoaşterea că artist în zona muzicii clasice?

Participarea la ediţia din anul 2011 a festivalului a fost un pas important în ceea ce vreau să fac de acum încolo. Succesul de atunci şi faptul că am fost singurul artist din showbiz invitat să susţină un concert pe scena festivalului, alături de o orchestră prestigioasă, mi-au dat încredere să pornesc din nou pe acest drum, după atâţia ani.

Cum ai perceput publicul Festivalului Enescu, faţă de cel care vine în mod obişnuit la concertele tale?

Diferit, aş putea spune, dat fiind faptul că media de vârstă era mult mai ridicată. Însă era un public foarte avizat, însetat să asculte un repertoriu nou şi interesat, mai ales, de o abordare nouă a muzicii clasice.

Cum te pregăteşti pentru participarea de anul acesta la festival?

De un an de zile pregătirea mea a constat în sute de ore de studiu individual în sala de repetiţii, dar şi mult lucru în echipa şi zeci de ore alături de compozitori. Cel mai important este dialogul, dialogul şi, iarăşi, dialogul, la fel ca în alte domenii.

În concertul pe care îl voi susţine în 27 septembrie la Festivalul „George Enescu”, în Piaţa Festivalului, voi interpreta cinci piese în premieră mondială absolută, scrise de doi compozitori foarte talentaţi şi prieteni foarte buni, Adrian Enescu şi Petru Margineanu. Vă aştept cu drag să descoperiţi partea modernă a muzicii clasice prin concertul „Classic and Smart”.

Participi la evenimente muzicale, creezi tu însuţi evenimente (On Air Music Awards), ai un business în management artistic, eşti implicat şi în proiecte ecologice. Pentru tine şi familia ta când mai ai timp?

Încerc să fac de toate, şi pentru mine şi pentru familie, şi să îmi drămuiesc timpul ca să împac şi viaţa profesională, şi familia, şi implicarea în proiecte sociale. Toate cele enumerate de tine mai sus le fac pentru mine, dar îmi şi rămâne timp destul de mult pentru familie, pentru soţia mea şi pentru cele două fiice, Patricia şi Timea.

Ce-ţi place să faci atunci când nu trebuie să faci nimic?

Nu am cunoscut până în acest moment „timpul mort”, fac tot posibilul să îmi ocup timpul.

Cititorii mă vor certa dacă nu te întreb: ce se întâmplă cu trupa Sistem? Până la urmă, pauză anunţată este „definitivă”?

Anul trecut am luat o pauză pe perioadă nedeterminată, atât eu cât şi colegii dorindu-ne să încercăm să facem lucruri pe cont propriu. Până în acest moment nu-mi lipseşte proiectul SISTEM, cred că după 15 ani de cântat împreună puţină pauză nu strică deloc. Nu pot spune acum dacă această pauză este definitivă, rămâne să vedem în viitor. Însă eu cred că, până acum, atât eu, cât şi foştii mei colegi ne descurcam foarte bine pe cont propriu.

Nu ratați spectacolul din 27 septembrie!

Zoli Tóth revine pe scena muzicală, cu un concert de muzică clasică, în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”. Pe 27 septembrie, de la ora 19.30, în Piaţa Festivalului (lângă Ateneul Român), Zoli va susţine  concertul  „Classic and Smart” alături de Silvestri Orchestra, sub bagheta maestrului Tiberiu Soare. Piesele incluse în repertoriu vor fi interpretate la marimba şi vibrafon. Între acestea se numără cinci piese în premieră mondială absolută care i-au fost dedicate lui Zoli de către compozitorii Adrian Enescu, un bun prieten şi colaborator, şi Petru Mărgineanu. Lucrări celebre din repertoriul de muzică clasică, aparţinând compozitorilor Johann Sebastian Bach, Georges Bizet, Constantin Dimitrescu, Grigoraş Dinicu, Edvard Grieg, V. A. Jockin, Maurice Ravel şi Astor Piazzola, sunt rearanjate de artist şi interpretate la cele două instrumente inedite. Invitatul special al acestui spectacol este trompetistul Dumitru Cernei.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *