miercuri , 4 octombrie 2023

A cucerit cel de-al cincilea optmiar! Alex Găvan, primul alpinist român pe vârful Sishapangma

Alex 1

Alex Găvan este primul român care a cucerit vârful himalayan Sishapangma, cu o altitudine de 8027 de metri, acesta fiind al cincilea optmiar cu care alpinistul câștigă lupta. Pe 30 aprilie, Găvan a atins culmea muntelui din Tibet într-o ascensiune extrem de dificilă și de riscantă, fără a se folosi de oxigen suplimentar sau de ajutorul șerpașilor.

„În ultima lună am fost sfâșiat în bucăți pe dinăuntru și întins la maximum într-un mod pe care nu mi l-aș fi putut imagina. Puzzle-ul este recompus acum”, le-a transmis Alex Găvan prietenilor săi din rețeaua Facebook. Alpinistul, în vârstă de 30 de ani, a publicat și două fotografii, un autoportret pe care menționează că l-a surprins cu smartphone-ul său, pe data de 1 mai, și o poză realizată de unul dintre colegii săi, cu o noapte înainte de a urca vârful.

Găvan mărturisește că ascensiunea sa pe Sishapangma, un colos înalt de 8027 de metri, a fost cea mai dificilă și cea mai periculoasă dintre toate cele pe care le-a întreprins până în prezent. Alpinistul a mai transmis, prin rețeaua Twitter, că s-a simțit slăbit din cauza unei tulburări stomacale, dar că nu și-a abandonat misiunea și a continuat să urce muntele, în ciuda tuturor riscurilor. Deși la altitudini precum cele ale vârfului Sishapangma respirația devine foarte dificilă, Alex Găvan nu s-a folosit de oxigen suplimentar și nici nu a beneficiat de ghidaj din partea șerpașilor pe durata călătoriei sale.

Muntele Sishapangma este cel de-al cincilea optmiar pe care Alex Găvan îl cucerește, după Cho Oyu (8201 metri), Gasherbrum 1 (8068 metri), Makalu (8463 metri) și Manaslu (8156 metri).

În luna iunie a anului trecut, Alex Găvan a fost nevoit să abandoneze escaladarea vârfului Lhotse din Himalaya, înalt de 8516 metri, după o expediție ce a durat aproape 60 de zile. Alpinistul a trebuit să îşi întrerupă ascensiunea în ultima etapă a expediţiei, cea a asaltului final, la altitudinea de 7600 de metri, ca urmare a unei infecţii pulmonare contactate în tabăra de bază a muntelui, la 5350 de metri.

Alex Găvan

Fotografii: alexgavan.ro, Facebook Alex Gavan

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *