marți , 22 iunie 2021

Adrian Năstase, eliberat din închisoare

AN

Adrian Năstase va fi eliberat din Penitenciarul Jilava, după peste 300 zile de detenție. Tribunalul București a luat această decizie definitivă luni după-amiaza, după ce fostul premier fusese transportat înapoi la închisoare, în urma procesului.

Adrian Năstase a fost adus, luni dimineaţă, de la Penitenciarul Jilava la Tribunalul Bucureşti. Instanța urma să ia o decizie definitivă privind recursul procurorilor împotriva eliberării politicianului, după executarea a două treimi din pedeapsa de doi ani de închisoare primită în dosarul „Trofeul calităţii”. La finalul dezbaterilor fostul premier a fost aplaudat de cei prezenţi în sală, care au strigat „Libertate!”, el fiind apoi urcat într-o dubă și transportat la Penitenciarul Jilava, în așteptarea verdictului. La aproximativ o oră distanță, Adrian Năstase a primit probabil cea mai bună veste din viața lui: Tribunalul București a decis eliberarea sa, după ce a respins recursul Direcției Naționale Anticorupție.

Decizia a fost luată cu o majoritate de doi judecători – pentru și unul – împotrivă, instanța menținând hotărârea Judecătoriei Sectorului 4 de luna trecută, prin care politicianul a fost pus în libertate. Instanța de fond a respins, atunci, toate cererile și susținerile procurorilor, prin care au încercat să arate că Adrian Năstase nu s-a reabilitat în urma perioadei petrecute în detenție. Deși a beneficiat de o soluție favorabilă, Adrian Năstase a așteptat motivarea acestei soluții timp de 30 de zile, pentru că procurorii declaraseră deja recurs. Ieri, anchetatorii au încercat din nou să-l țină pe Năstase în spatele gratiilor, utilizând toate tertipurile posibile. De la invocarea faptului că nu Judecătoria Sectorului 4, ci Judecătoria Cornetu ar fi trebuit să ia în discuție cererea de liberare condiționată, până la faptul că lucrările scrise de Adrian Năstase în perioada detenției nu reprezintă o activitate academică, dar și până la faptul că Năstase ar fi avut o conduită nepotrivită pe blogul său și în editorialele publicate în Jurnalul Național, procurorii au dat dovadă de un exces de zel pentru a zădărnici întâlnirea fostului premier cu familia sa, astăzi.

Nu s-a terminat încă

Eliberarea lui Adrian Năstase nu reprezintă sfârșitul dramei familiei fostului premier. Reamintim că, în iunie 2012, în ziua în care Înalta Curte de Casație și Justiție a decis condamnarea sa la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul Calității”, Adrian Năstase a încercat să se împuște în cap, chiar în momentul în care polițiștii sosiseră la domiciliul său pentru a-l ridica în vederea încarcerării. Doar intervenția miraculoasă a unui ofițer de poliție a făcut ca gestul lui Năstase să nu fie dus la îndeplinire. Acest lucru, însă, l-a costat pe acel polițist un dosar penal la DNA pentru favorizarea infractorului, procurorii invocând faptul că polițistul nu a acționat „viguros” și că, în loc să îl transporte pe rănit la Spitalul Penitenciar Jilava, a apelat la serviciile 112, medicii transportându-l la Spitalul Floreasca. La această unitate sanitară, Adrian Năstase a beneficiat de expertiza unei echipe de medici de cel mai înalt prestigiu, coordonată de către Șerban Brădișteanu. Concluzia doctorilor a fost că fostul premier nu putea fi transferat imediat în penitenciar, având în vedere atât rana provocată în timpul tentativei de suicid, cât și serioasele probleme cardiace descoperite în urma analizelor efectuate.  Acest raport medical a fost considerat de procurorii DNA, de asemenea, o faptă prin care medicii în cauză au încercat să-l favorizeze pe infractorul Adrian Năstase, drept pentru care doctorul Șerban Brădișteanu s-a ales cu dosar penal.

Adrian Năstase mai are de luptat destul de mult până când își va încheia disputele din instanță. DNA speră într-o nouă condamnare a fostului prim-ministru în alte dosare în care l-au trimis în judecată (Zambaccian). În afară de asta, nici reactivarea sa politică nu va fi ușoară, întrucât magistrații care l-au condamnat la închisoare cu executare i-au aplicat și pedeapsa complementară, aceea ca timp de doi ani, să nu mai poată alege și să fie ales sau să dețină funcții de conducere, nici în cadrul unui partid politic, nici în cadrul unor instituții publice.

UPDATE, ora 18.05: Adrian Năstase tocmai a ieșit pe poarta Penitenciarului Jilava, unde era așteptat de cei doi fii ai săi. Fostul premier a fost rezervat în declarații. Întrebat dacă se va întoarce în politică, el a răspuns: „Vorbim peste câteva zile și vă voi răspunde. Este o întrebare prea dificilă”.

Foto: www.capital.ro

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus