duminică , 1 octombrie 2023

Alexandra Nechita: „Singura modalitate prin care poţi să faci o schimbare şi să ai succes este să nu renunţi niciodată”

Alex

Supranumită în copilărie „Micuţa Picasso„ sau „Mozart cu o pensulă de pictat”, autoare a unei cărţi despre arta sa („Mâini şi porumbei”, apărută în 2005) şi a unui monument al Păcii în Singapore, Alexandra Nechita, una dintre vocile campaniei „Români pentru o lume”, îşi foloseşte talentul artistic într-o misiune deosebită, aceea de a schimba lumea. Prin vocea sa, Alexandra Nechita trezeşte speranța, motivează și inspiră generațiile viitoare în a-și urma visul.

De ce ai ales să te alături campaniei „Români pentru o lume”?

Am ales să mă alătur campaniei „Români pentru o lume”, iniţiată de Fundaţia Sergiu Celibidache, pentru că eu cred în perpetuarea informării asupra valorilor culturale, conştiinţei sociale şi cred foarte mult în implementarea sistemelor pentru a dinamiza românii, în special pe cei tineri, spre înţelegerea importanţei recunoaşterii trecutului şi rădăcinilor noastre pentru a înainta şi a manifesta schimbarea pe care o visăm. Am fost foarte norocoasă şi binecuvântată să-mi pot descoperi pasiunea atât de tânără şi să continui să lupt pentru visele mele de atâta timp. Visez ca această oportunitate să existe pentru fiecare tânăr.

Prin „vocea” ta în această campanie, se doreşte încurajarea românilor să îşi urmeze visul în segmentul cultural în care activează. Ce sfaturi ai pentru cei care doresc să-ți calce pe urme?

Sfatul meu pentru oricine vrea să mă urmeze este un clişeu; totuşi, din experienţa mea, singura modalitate prin care poţi să faci o schimbare şi să ai succes este să nu renunţi niciodată. Vor fi perioade de triumf fantastic şi vor fi momente de înfrângere absolută şi, totuşi, înăuntrul tuturor acestora, se poate găsi pacea şi credinţa în propriul meşteşug şi contribuţia ta către lume ca fiind prea importantă ca să renunţi. Odată ce îţi găseşti scopul – şi da, acest scop evoluează în timp – în lucruri pe care ţi le-ai imaginat, odată ce găseşti nucleul scopului şi pasiunii tale, trebuie să-l poţi folosi ca pe o unealtă nu numai pentru succesul tău personal, dar şi pentru succesul comunităţii tale.

Care consideri că vor fi criteriile care îi vor diferenţia, dintre cei înscrişi, pe cei care vor trece de preselecţiile concursului din ultima etapă a campaniei?

Cred că acel criteriu care-i va diferenţia pe cei înscrişi, de la preselecţie la etapa finală, va fi faptul că opera şi autorul acesteia trebuie să exemplifice într-adevăr ceea ce această campanie reprezintă. Într-adevăr, opera în sine, fie că este o pictură sau o poezie, trebuie să fie un exemplu excelent de talent şi măiestrie, dar mai departe de această lucrare, oricare ar fi mediu ales, acesta trebuie să aibă o voce, trebuie să spună ceva şi să ofere o părere.

În ultimii ani, educaţia pare să aibă un rol secundar în formarea unui individ. Pe cine găsești tu răspunzător şi ce soluţii vezi pentru combaterea acestei situaţii?

Educaţia este, foarte posibil, cea mai importantă unealtă pentru schimbare. Mie nu mi s-a dat posibilitatea alegerii dacă vreau să învăţ sau nu. Părinţii mei m-au copleşit cu informaţii, informaţii bune, informaţii rele şi materiale complet subiective menite să-mi fac mintea să gândească şi fie curioasă, de la o vârstă fragedă. Cred cu siguranţă că a fi imersat în infomaţie de la o vârstă fragedă este o modalitate grozavă de a asigura conştiinţa de sine şi dezvoltarea. Când mă gândesc la educaţie, nu mă gândesc exclusiv la mediul academic, ci şi la accesul la informaţie, la oportunitatea de a avea un dialog şi de a contesta numeroase idei cu modalităţi inovative de gândire. Mă întristează teribil să văd că în multe locuri din lume, incluzând Statele Unite şi România, educaţia este plasată pe un loc secundar. Presupun că se poate veni cu numeroase argumente pentru a sprijini acest fapt. Părerea mea este că nu ar trebui să conteze de ce aceste schimbări au loc. Lumea şi societatea se află într-o continuă stare de flux şi în multe arii este necesară schimbarea pentru a se putea dezvolta. Ar trebui să ne concentrăm energia mai degrabă pe soluţii şi moduri de a implementa educaţia şi accesul la informaţie, în mod egal, pentru toată lumea.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *