vineri , 1 decembrie 2023

Aliaţii din natură împotriva asteniei de toamnă

citrice

E oficial: toamna şi-a intrat în drepturi, iar zilele friguroase şi ploioase nu sunt departe! Schimbările de la sezonul cald la cel rece înseamnă nu doar variaţii de temperatură sau o cantitate scăzută de lumină naturală solară, ci şi modificări ale bioritmului intern al organismului. Stările de somnolenţă prelungită, asociate cu insomnii, slăbiciunea fizică, lipsa de energie, stările de melancolie sau tristeţe şi predispoziţia către răceli şi infecţii sunt printre primele semnale ale dereglărilor fiziologice şi psihice cu care corpul se confruntă la început de toamnă. Aceste manifestări pot dura zile sau săptămâni întregi, până când ritmul interior se ajustează la noile schimbări, şi sunt în mod normal diagnosticate ca astenie de toamnă.

„Astenia de toamnă este o problemă frecvent întâlnită în această perioadă şi se manifestă de regulă la toate categoriile de vârstă, de la copii până la cei mai în vârstă. Aceasta are simptomatologii diferite în funcţie de organismul şi stilul de viaţă al fiecăruia, însă în general, pentru a evita stările specifice acestei etape, este important să acordăm atenţie deosebită unei alimentaţii bogate în vitamine şi proteine, dar şi să respectăm un program regulat de somn”, explică specialistul Ropharma, Dr. Imunolog Tania Bejan.

Vestea bună este că, deşi toamna aduce modificări interne atât la nivel fizic cât şi psihic, tot ea oferă remedii naturale care ameliorează sau soluţionează aceste manifestări.

Un sistem nervos sănătos cu ajutorul dovleacului

Indiferent dacă îl consumaţi crud, copt sau fiert, dovleacul este un pansament natural pentru sistemul nervos, şi datorită efectului uşor sedativ, este adesea recomandat pentru combaterea insomniilor, a stărilor depresive şi anxietăţii. În plus, el este şi o sursă importantă de betacaroten, unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali, şi este îmbogăţit cu complexul de vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B9, recunoscute pentru menţinerea sănătăţii psihice, protejarea împotriva stresului oxidativ şi reducerea stării de oboseală excesivă.

Combate oboseala cu cerealele integrale

„Multe dintre persoanele care suferă de astenie, se confruntă cu o deficienţă de serotonină, asociată cu oboseală excesivă, chiar dacă au un program disciplinat de somn. Datorită conţinutului bogat în glucide, cerealele oferă energia necesară pentru funcţionarea corectă a organismului. În plus, acestea sunt bogate în tiamină, vitamină aparţinând complexului B, care favorizează transformarea glucidelor în energie, ameliorând astfel stările de letargie şi extenuare”, explica specialistul Ropharma, dr. Imunolog Tania Bejan.

Citricele şi probioticele ţin răceala departe

Pomelo, portocale, mandarine, grapefruit – sunt printre cele mai consumate fructe în timpul toamnei şi cu un motiv întemeiat: acestea conţin o cantitate importantă de vitamina C, antioxidanţi, nutrienţi cu proprietăţi anticancerigene şi asigură în mod natural un sistem imunitar mai puternic.

„O singură portocală conţine peste 170 de fitonutrienți diferiţi, care oferă o mulţime de beneficii organismului: inhibă formarea de cheaguri de sânge, au proprietăţi antitumorale, alergenice şi nu în ultimul rând, imunomodelatoare. În plus, citricele sunt şi o sursă bogată de flavonoide, care au rol antiseptic şi acţionează asemenea unor antibiotice naturale împotriva infecţiilor virale şi bacteriene, cu care ne confruntăm adesea toamna”, spune Dr. Tania Bejan.

O altă modalitate de a întări organismul din interior, de a creşte numărul de anticorpi şi de a stimula imunitatea este cu ajutorul probioticelor. Acestea conţin bacterii benefice importante, ce acţionează ca un antibiotic natural în neutralizarea infecţiilor virale şi bacteriene: bifido acidophilus, lactobacillus acidophilus şi lactobacillus plantarum. Mai mult decât atât, probioticele au o acţiune benefică asupra florei intestinale şi îndepărtează şi efectele nedorite ale antibioticelor, care distrug bacteriile bune din organism.

Dincolo de ajutorul pe care natura ni-l oferă în combaterea asteniei de toamnă, este indicat să susţinem alimentaţia şi cu ajutorul suplimentelor alimentare naturale. În noul sezon, Farmaciile Ropharma au pregătit kit-ul de stimulare a imunităţii format din trei cutii Activit Imuno Forţe, Septogal+Lactoferina, Activit C60, o cană sablată şi un pachet cu şerveţele umede.

Foto: tumblr.com

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *