vineri , 25 iunie 2021

Alice Munro, laureata premiului Nobel pentru literatură 2013

AliceMunro

Considerată de juriu „un maestru al prozei scurte contemporane”, scriitoarea canadiană Alice Munro este laureata acestui an a Premiului Nobel pentru Literatură. Acordat de Academia de Științe Regale din Suedia, premiul este acordat autorului „care a produs cea mai remarcabilă lucrare într-o direcție idealistă”. 

Născută la 10 iulie 1931 în Wingham, regiunea Ontario din Canada, Alice Munro a publicat mai multe volume de povestiri și un roman. Opera ei a fost tradusă, până acum, în treisprezece limbi, printre care și română. În anul 2011 Editura Litera a publicat o antologie de zece povestiri intitulată Prea multă fericire (trad. Ioana Opaiț). De asemenea, în 2013 a mai apărut la Editura Institutul European din Iași un volum de studii literare dedicat operei sale semnat de Dragoș Zetu, Povestirile lui Alice Munro. De la Dance of the Happy Shades la Open Secrets.

Munro a mai fost distinsă în anul 2009 cu Premiul Man Booker International pentru ansamblul operei sale, considerată de juriu „practic perfectă”. Primul autor canadian premiat cu Nobel și a 13-a scriitoare care primește distincția, Alice Munro a fost supranumită de publicul cititor nord-american, „Cehovul nostru”. Într-un interviu din iunie 2013 pe care l-a acordat înaintea primirii unui alt premiu la Toronto, scriitoarea declara „Probabil că nu voi mai scrie. Nu știu dacă mai am energia necesară pentru a o face”, mărturisind că retragerea din viața literară a lui Philip Roth, un alt favorit la Nobel, a încurajat-o să ia această decizie (sursă: BibliObs).

Văzut de casele de pariuri literare ca marele favorit din acest an (cotat în septembrie cu șanse de 3 la 1, față de Alice Munro care avea o cotă de 12 la 1) și aflat pe lista posibililor câștigători în ultimii 10 ani, scriitorul nipon  Haruki Murakami a ratat și anul acesta distincția. Decizia juraților Nobel este cu atât mai surprinzătoare cu cât, în general, autorii de proză au fost destul de rar premiați la Stockholm. Autoarea canadiană este laureata cu numărul 110 a Nobelului pentru Literatură și al 27-lea scriitor de limbă engleză care a primit distincția (sursă: nobelprize.org)

Laureaţii acestui an îşi vor primi premiile în cadrul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului distincţiilor, Alfred Nobel (1833-1896). Premiul constă într-o medalie din aur şi un cec în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 930.000 de euro).

Foto: The Independent

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus