sâmbătă , 31 iulie 2021

Alina Albin: „Traiul într-o țară străină îți arată de câte ești în stare când ești pe cont propriu”

 

Alina Albin 2

Ce crezi că ar trebui să știe despre procesul de imigrare în SUA o persoană care plănuiește să se mute acolo?

Fiecare viză de emigrare e diferită și pașii pe care trebuie să îi urmezi diferă de la caz la caz. Dar, ca regulă generală, cred că oricine se gândește la emigrare trebuie să se înarmeze cu multă răbdare și ceva bănuți puși deoparte. Cazul meu, față de altele pe care le cunosc, a fost destul de norocos. Eu am emigrat cu viza de logodnică a unui cetățean american (K1) și procesul a durat aproximativ patru luni. Cunosc însă și cazuri în care a durat peste un an toată treaba. Depinde de modalitatea pe care o alegi. Cert e că majoritatea sunt de durată și destul de costisitoare. Și un sfat pentru cei care doresc să se mute pe viitor în America: documentați-vă foarte bine înainte să luați decizia asta. Fiecare stat din SUA este diferit și vine la pachet cu alte legi, alte taxe și alte reguli. E foarte important să alegi zona potrivită.

Care ar fi punctele forte, pro emigrare în State? Ție ce-ți place cel mai mult acolo?

Depinde de prioritățile și obiectivele pe care le ai. Eu nu am plecat din România pentru mai mulți bani sau pentru un job, ci am făcut-o pentru a fi alături de soțul meu. Cred însă că, pe lângă multe provocări, există și multe avantaje care vin odată cu traiul în America. Ai șansa de a locui într-o țară cu o mulțime de posibilități în care munca și dedicarea sunt mereu răsplătite, în care oamenii sunt extrem de relaxați, de prietenoși și de deschiși. Geografic vorbind, America e pe cât de mare, pe atât de frumoasă și de diversă. Fie că vorbim de emigrare sau nu, cred că traiul într-o țară străină este extrem de benefic pentru fiecare. Te ajută să îți lărgești orizonturile, să fii mai tolerant și mai sigur pe puterile tale. E o ieșire din zona de confort care îți arată de câte ești în stare atunci când ești pe cont propriu. E o ocazie perfectă pentru o auto-analiză și pentru a te cunoaște mai bine.

Și care sunt lucrurile care îți displac?

Nu cred că există țara perfectă, așa că mi-a fost destul de clar de la început că și America are problemele ei, iar de când locuiesc aici mi s-a și confirmat acest lucru.

Nu sunt o fană a sistemului medical, care mi se pare extrem de scump și de complicat. Acum sunt la punctul la care încerc să înțeleg sistemul de taxe și impozite care e, din nou, foarte greoi și complicat pentru americani, darmite pentru cineva din exterior. Un lucru care poate nu contează pentru altcineva: nu mă bucură foarte tare că nu există conceptul de concediu de maternitate. Zilele de concediu, în general, sunt extrem de puține pe an, mai ales dacă te-ai angajat recent. Nu aș vrea să mă perceapă nimeni ca pe o persoană leneșă, care nu are chef de muncă, dar eu vreau să încerc să găsesc mereu un echilibru între viața profesională și personală. Și cu cinci zile pe an de concediu, mi se pare cam greu. Repet, nu e peste tot așa, nu e o regulă generală, sunt câteva observații personale.

Nu vreau însă să judec țara în care am ales să îmi petrec viața pentru niște ani de acum încolo. Știam că nici aici nu e numai lapte și miere, așa că mergem înainte și învățăm să ne descurcăm și cu lucrurile care nu ne plac.

Spune-mi cum a fost nunta voastră! Am văzut înregistrări video și poze, dar aș vrea să știu cum o vezi acum, după câteva luni. Unde ați făcut-o, în Florida?

Viza pe care am folosit-o eu pentru emigrare, cea de logodnă, are ca principală condiție căsătoria cu cetățeanul american în maxim 90 de zile de la intrarea în America. Așa că trebuia să organizăm cununia civilă în cele 90 de zile. Având în vedere că nu am putut să am alături de mine familia și prietenii apropiați, am ținut morțiș să avem cununia civilă pe plajă, dacă tot locuim la malul oceanului. Nu mi-aș fi imaginat niciodată că o să am șansa asta, așa că am fost extrem de fericită și entuziasmată.

Cununia a avut loc pe 15 noiembrie 2014 și a fost foarte intimă și personală, pe o plajă izolată, cu nisip printre degete și valuri mari și spumoase pe fundal. A fost un moment minunat, care ne va rămâne în minte și în inimă pentru totdeauna.

Cununia religioasă și petrecerea o păstrăm pentru România. 🙂

De unde ai cumpărat rochia, de fapt, întreaga ținută? Ai fost foarte frumoasă…

Mulțumesc frumos. Nu m-am agitat foarte tare cu look-ul pentru că știam că vreau ceva simplu. Rochia am comandat-o de pe site-ul inweddingdress.com, coronița cu floarea miresei am făcut-o la o florărie în zonă, iar freza și machiajul sunt făcute de mine.

”Till death do us part”

Am citit pe blogul tău și despre aventura ta recentă de a-ți căuta un loc de muncă. Ce ți-ai dori să faci și cât de complicat e să-ți vezi visul împlinit?

Da, momentan sunt în plin job hunting și este extrem de greu, exact atât de greu precum mă așteptam să fie. Competiția e mare, abordarea e puțin diferită, iau eu încă încerc să deslușesc tainele unei aplicații de succes care să atragă atenția.

Se folosește mult mediul online, în special LinkedIn, și se pune accent pe o abordare mai out of the box, ca să zic așa. Eu am studii de licență în domeniul Relațiilor Publice, iar masterul în Marketing. Nu țin neapărat ca jobul pe care îl găsesc să fie într-unul din cele două domenii, dar m-aș simți mai confortabil dacă ar fi așa, pentru că aș ști exact ce să fac. Sunt însă deschisă și la o reorientare profesională, dacă va fi cazul. Mă adaptez și învăț ușor lucruri noi, așa că nu o să spun „nu” unei schimbări.

Profesia de vis la momentul acesta ar fi una de event planner (n.r. organizator de evenimente), dar nu voi refuza o ofertă într-un alt domeniu.

Unde te vezi trăind, în viitor? În ce fel de loc și-n ce fel de ambianță?

Foarte bună întrebarea, însă nici eu nu știu încă unde îmi doresc să prind rădăcini. Mi se pare că America este o țară extrem de frumoasă și extrem de ofertantă din punct de vedere geografic, așa că îmi e cam greu să mă decid. Aș fi tentată să spun Florida, pentru că îmi place foarte mult aici, dar parcă aș vrea să explorez și alte zone și alte priveliști. Momentan căutăm locuri de muncă în Florida, Texas și Michigan, cu posibilitatea de a ne muta și altundeva dacă primim o ofertă bună. Am observat, de când sunt în Florida, că mi se potrivește foarte bine traiul pe lângă o apă. Așa că pot numai să sper ca viața să ne ducă pe un drum care să ne permită să avem aproape un ocean, o mare, sau un lac.

Stați, încă nu s-a terminat… 🙂 

Ce ne recomanzi să facem dacă ajungem în State?

Să vă urcați într-o mașină și să porniți într-un roadtrip. E modalitatea cea mai frumoasă de a descoperi America și de a observa particularitățile fiecărei zone.

Ce crezi că ar fi bine să NU facem, sub nicio formă?

Să nu faceți nimic în afara legii. Pe aici lumea nu se tocmește când vine vorba de respectat legi, așa că e mai bine să facem totul cu cap.

Cea mai bună mâncare în America este:

Pfu, grea întrebare, având în vedere că sunt puține preparate americane care să nu aibă alte influențe. Am mâncat recent în orașul Charleston (South Carolina) shrimp&grits, un fel de creveți cu mămăligă, un preparat specific zonei de sud și care mi-a plăcut mult de tot.

Și cea mai proastă:

Mâncarea de fast-food. Nu chiar toată mâncarea de fast-food e proastă, dar 90% din ea e destul de rea.

Ce te enervează cel mai mult la americani?

Nu mă enervează nimic foarte tare la ei, încerc să fiu tolerantă și să le înțeleg perspectiva. La început nu am înțeles exact scopul small talk-ului la care ei sunt experți și a mereu prezentei întrebări Hi, how are you?, dar între timp m-am obșinuit și cu asta.

Și ce-ți place cel mai mult la oamenii de acolo?

Îmi place relaxarea lor, atitudinea și modul în care abordează viața și problemele pe care le întâmpină. Plus că majoritatea sunt foarte prietenoși și foarte toleranți. Până acum am dat numai de oameni care au fost extrem de amabili și înțelegători cu mine.

Cel mai frumos loc pe care l-ai vizitat în State, până acum:

Absout TOATE mi-au plăcut, însă cel mai tare cred că m-a impresionat Marele Canion.

Ce crezi că are Europa și America nu va avea niciodată?

E foarte greu de comparat și eu încerc să nu o fac foarte des, pentru că America e o țară de mărimea unui continent, pe când Europa are o mulțime de țări, fiecare cu particularitățile ei. General vorbind, însă, cred că Europa se poate mândri mai mult la partea culturală și la tot ce ține de artă. Nu zic că în America nu găsești așa ceva, însă Europa are mai mulți ani de istorie în spate, ani care se transpun într-o bogăție culturală mai mare decât a Americii.

Și invers…?

Nu aș vrea să par ignorantă, nu am vizitat decât vreo șapte-opt țări din Europa, în afară de România, și nu prea îmi place să generalizez. Aș putea face însă o listă de lucruri pe care cred că nu le vom găsi în Europa, precum: marketing dus la extrem, numărul mare de mașini (cred că 98% din americani au mașină), numărul mare de evenimente importante care se țin aici (pe toate domeniile), diveristatea (geografică, multiculturalitatea etc). Sigur, ar mai fi multe de menționat, dar o să mă limitez la acestea.

Ce-ți pare rău că nu ai luat din România?

Familia și prietenii. Ar fi trebui să-i pun în bagaj pe toți. Pentru restul, vorba reclamei, există MasterCard. 🙂

Citiți-o pe Alina pe blogul ei și abonați-vă la pagina ei de Facebook!

Fotografii: arhiva personală a Alinei Albin/alinaghenciu.com

Semnat de

Un comentariu

  1. cam diplomate unele raspunsuri:) nu o zis ca repros, doar o observatie

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus