joi , 30 noiembrie 2023

Alina Petrescu: (aproape) cinci extravaganțe de jurnalist

Alina PetrescuFoto: Antena 3

Am provocat-o pe Alina Petrescu, gazda emisiunii „Esențial” de la Antena 3, să facă o listă de cinci extravaganțe de jurnalist pe care și le îngăduie din când în când. Nu i-au ieșit tocmai cinci – s-a oprit chiar când era cât pe-aci să ne facă în ciudă cu stilul ei de viață excentric, specific ziariștilor…

Alina Petrescu:

  • Una dintre extravaganţele vieţii de jurnalist, mai ales de jurnalist TV, este lectura constantă, plină de învăţăminte, a mesajelor primite de la aşa-numiţii hateri. Spun că e o extravaganţă pentru că ar trebui să le evit, dar nu reuşesc, e un fel de plăcere vinovată: găseşti în ele, cum ar zice poetul, un izvor nesecat de epitete, nemărginită inspiraţie pentru perdafuri şi nervi mari. Foarte mari.
  • Urmatoarea extravaganţă? Aceea de a-mi permite să recitesc mesajele frumoase şi să-mi însuşesc criticile constructive. Nu oricine are luxul de a primi aproape în timp real feedback la munca sa. Aşa că vreau să profit şi, după ce filtrez mesajele care se înscriu în extravaganţa numărul 1, încerc să le înţeleg pe celelalte. Au rezultat, de aici, câteva întâmplări frumoase, cum ar fi cineva care mi-a scris să-mi spună că am greşit numele unei formaţii şi, până la urmă, ajungând să discutăm despre cărţi (căci, da, mai şi răspund), mi-a trimis două cărţi de-ale unuia dintre autorii săi preferaţi. Care a devenit şi unul dintre preferaţii mei.
  • La acelaşi capitol, al extravaganţelor, aş înscrie şi momentele când reuşesc, la emisiunea mea, să ies din cotidianul politic care ne cam copleşeşte. Nu-mi permit să o fac prea des, pentru că actualitatea de obicei vine peste noi (sub formă de breaking news, desigur), dar când reuşesc, e o adevărată bucurie. Cel mai recent exemplu este prezenţa, în emisiune, a Ioanei Ciolacu, un tânăr designer român, care are mare succes în străinătate, dar care a ales să-şi deschidă atelierul aici, în România. Da, chiar acum, când mulţi caută soluţii să fugă.

Cu imens regret, credeţi-mă, am căutat mult şi bine, să mai găsesc încă două extravaganţe, dar n-am reuşit. Eşec total. Am vrut să zic ceva de yachturi, de petreceri cu caviar şi şampanie cu foiţă de aur. Da’, de unde! Ştiţi, noi, jurnaliştii, sau cum ne-o zice, reporteri, moderatori, prompterişti, cum vreţi, suntem, de fapt, nişte fiinţe foarte modeste, ce atâtea extravaganţe!

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *