Ne place pentru că e autentică și profundă, și interesantă, chiar și când o întrebi cum își bea cafeaua. Ne place amprenta ei artistică, într-un film sau pe scena unui teatru, oriunde ar apărea. Pentru că e specială, iar pentru noi, asta e întru totul o calitate.
Actrița Ana Ularu, într-un dialog inedit cu LaRevista.ro.
Care sunt primele lucruri pe care le faci dimineaţa?
Întreg ritualul de revenire din somn îmi e esenţial – spălatul pe faţă, dinţi, duşul – apa mă trezeşte. Ador să dorm, să visez, şi atunci când am timp liber duc o mini-luptă cu mine să mă trezesc. Apoi mă bucur de cafea şi de prima ţigară şi citesc un pic „presa”, adică ce oferă Facebook-ul mai interesant ca ştiri, respectiv paginile de la TIME, The Guardian, BBC la care sunt abonată. Nimic spectaculos.
Cum arată o zi perfectă pentru tine?
O zi perfectă conţine câte puţin din toate elementele care mă bucură. Poate începe cu o filmare şi o repetiţie, apoi se poate continua cu o cină cu prietenii, cu discuţii şi umor, şi un pahar de vin bun, apoi timp petrecut cu iubitul meu.
Ce ai încerca să faci, dacă ai şti că n-ai putea da greş?
Aş încerca să zbor cu un wingsuit sau să fac parcours, mă fascinează ideea asta de mişcare, imponderabilitate, forţă şi elasticitate.
Care este forma de artă care te emoţionează cel mai mult?
Muzica. Din păcate pentru celelalte arte, muzica funcţionează cu alt tip de forţe şi atinge receptori mult mai subtili în minte.
Care consideri că este cel mai mare privilegiu pe care l-ai dobândit graţie profesiei tale?
Am devenit mult mai sociabilă, mai empatică datorită meseriei. Iubesc mai mult tot ceea ce ne face umani, sunt fascinată de resorturile de gândire, de micile noastre meschinării şi momente de graţie. Nu e neapărat un privilegiu cuantificabil, dar mă simt mult mai alertă şi atentă la tot ce se întâmplă în jur şi mă bucur; e ca un soi de simţ nou alcătuit din celelalte.
Când te-ai îndoit cel mai mult de calitatea ta de artistă?
Mă îndoiesc întotdeauna, nu cred că am dreptate absolută sau că talentul meu e garantat în orice situaţie. Am momente când instinctul mă trădează, când corpul lucrează împotriva gândului, dar important e cum trec peste ele şi ce mă ajută să descopăr.
Care crezi că este cel mai mare mit despre actorie?
Că este o meserie simplă, pe care o poate face oricine. Nimic nu e mai departe de adevăr.
Dacă ai putea fura ceva fără să fii prinsă, ce ai fura?
Un miliard de dolari. Apoi aş face mult bine. Familiei mele, mie şi colegilor mei. Aş face lucruri bune, asta e clar, şi după teatre şi cinematografe construite şi vreo două filme produse, partea egoistă mi-ar rezerva nişte călătorii şi câteva parfumuri interesante, haine şi bijuterii.
Care este slăbiciunea pentru care te critici cel mai mult?
Incapacitatea de a realiza exact cine nu îmi vrea neapărat binele sau ce situaţii nu îmi sunt favorabile. Sunt mici scăpări ale intuiţiei.
Când ţi-a fost ultima oară ruşine şi de ce?
Când a trebuit să explic cum mi-am rupt degetul de la picior. E puţin ridicol ca după ani de sport, dans, balet, urcat pe munţi, să te doboare colţul unei uşi.
Cel mai bun lucru pe care l-am făcut, până acum, în viaţa cred că este…
Sunt un om care iubeşte frumos, dezinteresat şi întru totul. Şi asta e o calitate perenă.
Care e cel mai groaznic lucru pe care l-ai face pentru bani?
Nu ştiu şi nu îmi pot imagina. Am o demnitate prostească, aşa că nu îmi pot crea în minte un scenariu grotesc.
Dacă ar fi să dai timpul înapoi, în ce moment al vieţii tale ai vrea să te opreşti acum?
La vârsta de 26 de ani am fost cea mai fericită cred. Lucrurile se adunaseră excelent atunci. Dar ar fi plicticos să trăieşti într-o buclă de timp. Viitorul e al naibii de interesant.
Care e sunetul pe care-l deteşti cel mai mult?
Sunetul de aripi de fluture izbindu-se de bec.
Care e partea ta preferată a zilei?
Magic hour, vara. Când apune soarele, dar încă luminează cu ultimele puteri, roşu. E plină de promisiuni perioada asta.
Cine este cel mai spectaculos om pe care l-ai cunoscut?
Şi aici sunt categorii. Mama e un erou. Dar am cunoscut regizori, actori, muzicieni, doctori spectaculoşi, în mod egal, prin diverse forme de expresie.
Citește mai departe