sâmbătă , 2 decembrie 2023

Annette Bening: „Îmi place să fiu o veterană în actorie. Am mai puține iluzii”

Annette Bening

La 56 de ani, Annette Bening spune că savurează statutul de veterană la Hollywood, care-i oferă posibilitatea de a lucra cu oameni pe care-i cunoaște și de a avea „mai puține iluzii” în legătură cu industria filmului și felul în care se nasc proiectele cinematografice.

În peste trei decenii de carieră, a interpretat roluri memorabile – în The Grifters, American Beauty, Open Range sau The Kids Are All Right, care i-au adus patru nominalizări la premiile Oscar. Privind în urmă – dar nu prea mult, căci îi place să privească în viitor – Annette Bening spune că e recunoscătoare pentru varietatea personajelor pe care le-a interpretat și care au ajutat-o să se dezvolte ca artistă. „Mă simt foarte recunoscătoare, iar asta mă ajută să fiu foarte prezentă, să mă pregătesc cu entuziasm pentru lucrurile pe care îmi doresc să le fac și să știu ce nu vreau să fac. E o experiență atât de utilă, fie că e vorba de teatru sau film, și care continuă – în cazul multora dintre actori, sunt sigură – să fie principalul nostru stimulent. Ca artiști, o percepem ca pe o imersie delicioasă în camaraderia și intimitatea care se stabilește între colegii actori și toți ceilalți care lucrează la un film sau la o piesă de teatru”, mărturisește Annette Bening, într-un interviu acordat recent ziarului The Guardian.

„Grație felului în care se schimbă tehnologia, totul devine un mare și unic ecran”

În ultimii ani, s-a discutat intens despre cum înaintarea în vârstă a actrițelor afectează abordarea realizatorilor de filme de la Hollywood, care evită să le mai solicite și caută tinere talente pentru peliculele lor. „Eu nu mă pot plânge”, spune Bening. „Înțeleg lucrurile în ansamblu, dar nu mă pot plânge, pentru că sunt abordată cu materiale interesante și mă simt foate flatată. Sunt lucruri care nu-mi plac, lucruri care nu cred că reflectă complexitatea acestui stadiu al vieții în care mă aflu, ce e hilar sau ridicol în această etapă, sau ce e provocator și dureros. E mai greu să găsești astfel de proiecte. Știu că pentru mulți artiști oferta de roluri poate părea insuficientă, și e o diferență, nu există dubiu. Poate că, în cazul meu, e vorba și de faptul că am o familie mare și nu sunt concentrată numai pe care va fi următorul rol, deși gândul acesta este mereu prezent și mi-aș dori foarte mult să continuu să lucrez”, explică Annette Bening.

Annette WarrenAnnette Bening și soțul său, cineastul Warren Beatty; foto: dalje.com

Artista este căsătorită cu Warren Beatty, pe care l-a cunoscut pe când filmau împreună pentru „Bugsy”. Au patru copii și trăiesc în Los Angeles. „Ca majoritatea oamenilor pe care-i cunosc, ceea ce facem în această etapă a vieții noastre este să creștem adolescenți și să încercăm să facem să lucrurile să meargă din acest punct de vedere. Iar soțul meu a făcut un film, acum e în mijlocul procesului de editare – un proiect masiv, minunat, un film de însemnătate în lumea noastră. Am jucat un rol mic în acest film”, povestește actrița. „Îmi place să fiu o veterană în actorie. Îmi place că am un grup de oameni pe care-i cunosc, cu care deja am lucrat, și că am mai puține iluzii despre realitățile inerente realizării unui proiect. Sunt norocoasă. Sunt multe lucruri pe care aș vrea să le fac. Grație felului în care se schimbă tehnologia, totul devine un mare și unic ecran. Sunt filme, sunt seriale TV, televiziune de calitate. Atât de multe lucruri”, crede Annette Bening.

Despre Robin Williams: „Era unul dintre acei oameni despre care nimeni nu avea nimic rău de spus”

Actrița a vorbit și despre colaborarea sa cu Ed Harris și Robin Williams la unul dintre cele mai noi filme ale sale, The Face of Love. „Ed e un actor atât de bun! Îl întâlnisem, îl văzusem pe scenă și pe ecran, evident. Relația mea cu el a devenit foarte simpatică. E generos și e un profesionist – vine pe platou și știe ce vrea să facă. Am râs mult. Eram înnebunită după el. Iar asta ajută, bineînțeles, când rolul cere să te îndrăgostești nebunește de cineva. N-a fost greu să mă îndrăgostesc nebunește de Ed Harris! E un bărbat minunat”.

Annette RobinAnnette Bening și Robin Williams, în The Face of Love; foto: liverpoolchampion.com.au

De Robin Williams, care anul acesta s-a sinucis și care își joacă în The Face of Love ultima partitură, Annette Bening își amintește cu multă candoare. „A fost extraordinar să joc alături de el. Îl cunoșteam de mulți ani. Nu foarte bine, dar îl cunoșteam și fuseserăm prieteni, am făcut copii cam în aceeași perioadă și a fost o vreme, cu mulți ani în urmă, când ne întâlneam uneori. Am prieteni care au lucrat cu el recent și toți îl regretă. A fost foarte iubit. Avea o vulnerabilitate pe care cred că toți artiștii o au. Poate că unii dintre noi o mascăm mai bine decât alții, și poate că el a mascat-o în fața publicului, dar noi, cei care l-am cunoscut, am văzut această frumoasă, minunată vulnerabilitate a lui. Era unul dintre acei oameni despre care nimeni nu avea nimic rău de spus. Și a avut o carieră lungă și complicată în showbusiness, a cunoscut mulți oameni și a trecut prin multe. Inimile noastre sunt alături de el și de familia lui”, spune Annette Bening.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *