sâmbătă , 2 decembrie 2023

„Artă pentru popor? Plastica oficială românească între 1948-1965”, la MNAR

arta

Muzeul Național de Artă al României vă invită joi, 8 decembrie, începând cu ora 18.00, la vernisajul expoziției „Artă pentru popor? Plastica oficială românească între 1948-1965” care va avea loc la parterul Galeriei Naționale.

Dedicată realismului socialist, expoziția își propune să analizeze traseul plasticii româneşti în perioada 1948–1965, punctând aspectele stilistice şi metamorfoza survenită la acest nivel.

`Arta plastică realizată şi promovată în România comunistă a reprezentat pentru aparatul de stat o metodă eficientă, mai mult poate decât celelalte arte, de alfabetizare sau de re-alfabetizare, după caz, a cetăţeanului. Întregul edificiu imagistic introdus de viziunea comunistă asupra artei se sprijinea pe un repertoriu tematic restrâns şi recurent, pe aşa-numitele compoziţii tematice, invariabil legate de istoria Partidului comunist român şi a celui sovietic, de realizările din producţia socialistă sau de istoria românilor. Totul pentru a susţine crezul socialismului~, explică Monica Enache, curatorul expoziției.

„Artă pentru popor? Plastica oficială românească între 1948-1965” va putea fi vizitată la parterul Galeriei Naționale în perioada 8 decembrie 2016 – 2 aprilie 2017. În acest interval, vor fi organizate două tururi ghidate gratuite pe 22 decembrie 2016 și 23 februarie 2017, precum și două „Curator`s pick”, scurte prelegeri oferite de curatorul expoziției, pe 12 ianuarie și 9 martie 2017. De asemenea, în cadrul expoziției vor avea loc conferințe susținute de istorici și critici de artă ale căror date vor fi anunțate ulterior, precum și programe pentru familii pe teme asociate expoziției, în lunile februarie și martie.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *