joi , 7 decembrie 2023

Artroplastia, un pas înaintea bolilor articulare

DR

Se spune că unde nu-i cap, e vai de picioare, iar acest lucru e cu atât mai mult valabil atunci când vorbim de fracturile de şold sau genunchi! Un ajutor de nădejde pentru problemele de această natură îl reprezintă artroplastia, o procedură ce readuce pacientul la viaţă normală, corectând deformările şi eliminând durerile prin implantarea de articulaţii artificiale.

„Genunchiul şi şoldul reprezintă două dintre cele mai mari articulaţii ale corpului, care susţin în mod fundamental activităţile zilnice şi asigură atât mobilitatea, cât şi forţa în orice mişcare pe care o facem, în lipsa durerii. Atunci când cartilajele articulare ale acestora se deteriorează, lucrurile obişnuite precum aşezatul pe scaun, mersul şi chiar dormitul devin mult mai dureroase şi dificile. Deşi aceste simptome se pot ameliora un timp cu ajutorul terapiei medicamentoase, în majoritatea cazurilor, boala avansează până este necesar să intervenim chirurgical cu artroplastia, procedura prin care articulaţia normală este înlocuită cu una sintetică”, explică Dr. Ovidiu George Muntean, medic primar ortopedie-traumatologie în cadrul Spitalului Sf. Constantin din Braşov.

Când este recomandată intervenţia de artroplastie?

Implantarea protezelor constituie soluţia cea mai potrivită pentru afecţiuni cronice: gonartroză, artrită reumatoidă şi alte stări posttraumatice (în cazul genunchilor), şi gonartroza sau agresiuni grave, precum fractură de col femural (în cazul şoldurilor), însă pacientul (în colaborare cu medicul ortoped) decide etapa în care se va realiza procedura chirurgicală, în funcţie de intensitatea simptomelor resimţite.

Cu toate acestea, există anumite semnale care indică necesitatea acestei intervenţii:

•  Dureri severe însoţite de rigiditate în mişcare, ce nu dispar în stare de repaus sau în timpul somnului

•  Deformarea articulaţiilor – de regulă, acestea se curbează spre interior său exterior

•  Inflamarea cronică a genunchiului sau şoldului, care nu cedează pe durata administrării tratamentului medicamentos cu rol antiinflamator

Un sprijin necesar: Spitalul Sf. Constantin decontează protezele pacienţilor

Dr.Muntean„Artroplastia este o procedură laborioasă, al cărei succes depinde de o multitudine de factori: începând cu pregătirea pre-operatorie, vârsta şi starea de sănătate a pacientului, abilitatea medicului chirurg, dar şi respectarea regulilor post-operatorii. Cu toate acestea, rezultatele pot fi cu adevărat remarcabile, majoritatea persoanelor care au optat pentru această intervenţie nu au mai avut dureri articulare, iar calitatea vieţii li s-a îmbunătăţit substanţial. Mai mult decât atât, implanturile pe care le folosim în cadrul Spitalului Sf. Constatin, sunt încă funcţionale chiar şi după 15 ani de la intervenţie, chiar dacă vor cunoaşte un anumit grad de uzură, acelerat în cazul pacienţilor supraponderali şi care practică sporturi solicitante. În prezent, la Spitalul Sf. Constantin, protezele de şold şi genunchi sunt decontate prin Casă de Asigurări de Sănătate, astfel că pacienţii noştri au o şansă în plus la o viaţă normală”, explică Dr. Ovidiu George Muntean, medic primar ortopedie-traumatologie în cadrul Spitalului Sf. Constantin din Braşov.

Foto: medicalclaimlegal.com

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *