vineri , 3 aprilie 2020

Așa era ea acasă: „Audrey at Home”, de Luca Dotti

Audrey HepburnFotografie din cartea Audrey at Home, de Luca Dotti. © Earl Thiesen. Publicată de Harper Design, parte a editurii HarperCollins Publishers; © 2015 de Luca Dotti

Bine ați venit acasă la Audrey Hepburn! E adevărat, actrița a plecat de mult de aici, dar, grație volumului de față, e mai prezentă ca oricând. Prin vocea fiului ei Luca Dotti, Audrey ne invită în sanctuarul său minunat din Elveția, La Paisible, unde tocmai a luat de pe foc o porție de spaghetti al pomodoro, preferatele ei.

Audrey eating spaghettiFoto: tumblr.com

Ați fost printre primii care ați aflat despre „Audrey at Home”, acum doi ani, pe când era doar o idee despre care Luca Dotti ne-a povestit, în exclusivitate, în interviul pe care mi l-a acordat. Între timp, cartea e ieșit din tipar și e gata să ajungă la voi, cu rețete și povești bine rumenite, asezonate cu fotografii grozave, majoritatea publicate în premieră.

Am primit volumul de la HarperCollins într-o după-amiază în care aveam planuri. Le-am anulat imediat, pentru că odată ce-am deschis cartea, n-am mai putut ieși din atmosfera ei! Și de ce-aș fi vrut…? Mi-a plăcut mult „Audrey in Rome”, cartea lansată acum doi ani de fiul actriței, dar, poate datorită temei, „Audrey at Home” are ceva mai mult din căldura și candoarea specifice vedetei din „Roman Holiday”. Poate fi privită ca o carte de bucate, dar ar fi, categoric, o subestimare; poate fi considerată o biografie, una insolită, în care episoade din viața privată a lui Hepburn, văzute prin ochii băiatului ei, se împletesc cu rețete ale unor preparate pe care artista le gătea cu plăcere. Fie la Roma, unde a locuit în perioada în care a fost căsătorită cu psihiatrul Andrea Dotti, dar mai ales la Tolochenaz, în casa ei ce purta numele sugestiv de La Paisible (n.r. Locul liniștit).

Audrey at Home Luca Dotti

Luca Dotti, care a colaborat la partea de editare cu jurnalistul Luigi Spinola, numește această carte a kitchen table biography – o biografie bună de avut și de răsfoit pe masa din bucătărie, ca o muză îmbrăcată în coperte cartonate. Nu doar că o să fiți tentați – și bine o să faceți! – să încercați măcar câteva dintre rețete, dar veți intra pe o ușă larg deschisă în viața reală a lui Audrey Hepburn, cea de dincolo de scenă. Luca povestește numeroase întâmplări trăite alături de mama lui, de a cărei celebritate nu a devenit conștient decât târziu, după ce ea și-a luat rămas-bun de la noi. Subiectele variază de la lucruri simple, cum ar fi mic-dejunul preferat al lui Hepburn, până la teme dureroase – copilăria actriței, marcată de foametea din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, divorțul ei de Andrea Dotti sau ziua în care s-a stins din viață, 20 ianuarie 1993. Un lucru vă pot spune sigur: nu e pagină din carte care să nu vă spună ceva.

Audrey at Home” se lansează pe 16 iunie și va putea fi comandată și online pe amazon.com. Volumul a fost publicat de editura HarperCollins și va putea fi achiziționat la prețul de 35 de dolari.

***

V-a plăcut acest articol? Abonați-vă LaRevista.ro și la pagina noastră de Facebook!

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus