duminică , 1 octombrie 2023

Bălănescu Quartet aduce un omagiu Mariei Tănase, la Balkanik Festival

Mtanase

Cea de-a treia ediție a Balkanik Festival, marea petrecere a toamnei care încinge spiritele românilor și străinilor, va avea loc între 13 și 15 septembrie, în Grădina Uranus, din București. Pe lângă selecția anuală de trupe care participă în fiecare an la crearea unei atmosfere balcanice incendiare, unice în România, anul acesta, pe scena festivalului, organizatorii aduc un omagiu memoriei Mariei Tănase, cea care a dus muzica tradițională, din restaurante, pe marile scene ale lumii și la marile festivaluri de muzică.

În 2013, se împlinesc 100 de ani de la nașterea marii artiste și o jumătate de veac de la trecerea ei în neființă. Pornind de la cântecele Mariei Tănase, Alexander Bălănescu a creat noi compoziții, în faimosul album Maria T, filtrând spiritul est-european al cântecelor originale, prin experiența lui occidentală. Recitalul este însoțit de vizualuri din arhiva de filme a Mariei Tănase și de vizualuri semnate de Klaus Obermaier, media-artist și coregraf consacrat. Alexander Bălănescu este considerat unul dintre cei mai vizionari violoniști contemporani, dar și un prolific compozitor. Născut și crescut în România, și-a făcut studiile la renumite școli de muzică din Ierusalim, New York și Londra, unde s-a stabilit și unde înregistrează la casa de discuri Mute Records din Londra, casă de discuri a unor trupe ca Depeche Mode sau Moby.

În 1979, a devenit liderul grupului Michael Nyman, cu care a concertat în întreaga lume, iar în anii 80, a lucrat alături de cele mai importante grupuri muzicale ale momentului. A înregistrat și cântat cu Pet Shop Boys, a făcut parte din Arditti Quartet, a înființat Alexander Bălănescu Quartet, faimos în Europa și Statele Unite și a colaborat cu renumiți regizori de film, precum Peter Greenaway.

Vineri, 13 septembrie, pe scena Balkanik Festival, vor concerta Kal din Serbia și Fanfara Ciocârlia din Zece Prăjini, sâmbătă, vor putea fi ascultați Alexander Bălănescu Quartet și Taraful Haiducilor din Clejani, iar duminică, Kottarashky & The Rain Dogs din Bulgaria și Mitsoura din Ungaria.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *