vineri , 30 iulie 2021

Bătrânul tânăr de peste drum

foto

Îl văd chiar acum, trece prin fața terasei mele, cărând cu coș mare, plin cu rufe. Poartă niște jeanși albastru deschis, are un tricou alb și teniși albi, care se asortează, toate, cu părul lui alb. E un domn din Venezuela, pe care nu știu cum îl cheamă, dar e cel mai drag vecin al meu.

Știu și cine e: e tatăl Adrianei, o ingineră de vreo 30 și ceva de ani, care s-a mutat din Venezuela în State, cu doi copii. E despărțită de bărbat, și situația din țara ei a făcut-o să plece. A venit cerând azil politic, și-a lăsat familia, prietenii, slujba, și acum încearcă să se pună pe picioare aici. Are un job de chelneriță într-un restaurant mexican din apropiere, unde poate merge pe jos (nu are mașină). Am cunoscut-o la spălătorie și mi-a povestit pe scurt istoria ei.

Adriana, copiii și tatăl ei – care a venit și el nu de mult în State – locuiesc în apartamentul de vizavi de mine. Pe ea o văd mai rar, cred că muncește mult. Însă cu bătrânul mă întâlnesc des sau îl observ trecând prin fața casei. Are un mers sprinten și ușor, de om în floarea vârstei. Nu se mișcă precum oamenii de etatea lui, nu pare că-l dor oasele sau că-l apasă bătrânețile. Știți de ce? Pentru că merge săptămânal la sala de sport de aici, din complex. De nenumărate ori am trecut pe acolo și l-am văzut pe stepper sau folosind alte aparate. Uneori, e cu copiii, nepoții lui, care fac și ei exerciții.

Ocazional, ne-am nimerit în același timp la spălătorie. Cred că o ajută mult pe Adriana cu treburile prin casă și are grijă de cei mici. Sorta cu multă grijă hainele – albe la albe, negre cu negre – și și-a cerut scuze că ocupase toate mașinile. N-am conversat prea mult, dar data viitoare când îl mai întâlnesc aș vrea să-l întreb una-alta. Nu știu care-i povestea lui, nu știu cum și-a păstrat mersul ăla de puștan fără nici o grijă pe lume, deși, sunt convinsă, o fi trecut prin multe până acum, ca noi toți.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus