joi , 7 decembrie 2023

Boala venoasă cronică nu ocolește nici sportivii sau tinerii: ce simptome ar trebui să ne alerteze

Legs

Chiar şi varicele îşi au propriile mituri – majoritatea pacienţilor sunt persoane în vârstă, sedentare, cu un stil de viaţă nesănătos. Mitul acesta poate fi combătut foarte simplu, întrucât studiile au demonstrat faptul că în prezent, varicele pot apărea şi la persoanele tinere şi chiar la persoanele cu o activitate sportivă intensă. Boala venoasă cronică nu ţine cont de vârstă, sex sau orele de sport desfăşurate pe săptămână, varicele putând fi depistate la orice persoană, iar medicul specialist este singurul care poate diagnostica afecţiunea şi prescrie tratamentul optim.

Conform datelor statistice privind rata pacienţilor diagnosticaţi cu boala venoasă cronică, s-a constatat faptul că în unele ţări ale Europei (printre care şi România) până la 80% dintre femei sunt diagnosticate cu boala venoasă cronică după vârsta de 30 de ani, iar aproape 20% dintre bărbaţii cu vârsta peste 40 de ani sunt predispuşi să dezvolte varice. Stilul de viaţă nesănătos şi lipsit de mişcare, dietele practicate, dar şi obiceiuri nesănătoase (poziţie vicioasă la birou, statul îndelungat în picioare sau pe scaun) sunt doar câţiva factori care pot creşte riscul apariţiei bolii venoase cronice, chiar şi în rândul celor mai activi dintre noi.

Varice

Sport, dietă şi picioare sănătoase?

În prezent, boala venoasă cronica devine o boală iminentă, cu o evoluţie extrem de rapidă, însă tăcută, pacienţii expunându-se la un risc major atunci când ignoră simptomele uşoare ale acestei patologii. De regulă, pacienţii nu acordă atenţie atunci când resimt o senzaţie constantă de greutate în picioare, arsuri locale, însoţite de dureri sau umflături, ori mâncărimi în zona gambelor. Acestea sunt doar câteva simptome care anunţă instalarea bolii venoase cronice, iar netratarea lor poate aduce consecinţe grave asupra sănătăţii picioarelor, până la stadii invalidante datorate ulcerelor venoase de gambă.

Schimbarea stilului de viaţă şi respectarea tratamentului prescris de medicul specialist sunt paşii esenţiali în vindecarea bolii venoase cronice. Creşterea calităţii vieţii se bazează în special pe renunţarea la vicii şi la alimentaţia nesănătoasă, iar odată ce veţi construi un program alimentar sănătos, la care adăugaţi şi câteva minute de mişcare zilnic, vă veţi simţi întineriţi şi plini de vitalitate.

Într-adevăr, sedentarismul trebuie înlocuit cu sport, însă şi sportul trebuie făcut cu măsură şi sub atenta supraveghere a instructorului. În cazul persoanelor diagnosticate cu boala venoasă cronică, mişcarea zilnică în aer liber este vitală.

Boala venoasă cronica în cazul persoanelor active

Nici chiar la sportivi sau pur şi simplu pasionaţii de sport ori dornici de a menţine un ritm activ, boala venoasă cronică nu ţine cont de orele de mișcare practicate cu regularitate. Da, sportul vă poate ajuta în a vă menţine sănătoşi, însă există anumiţi factori care, împreună cu un program activ la sala de sport, pot înrăutăţi starea de sănătate.

Sunt sportivi de performanţă care au fost diagnosticaţi cu boala venoasă cronică. Şi în cazul lor, simptomele care anunţau instalarea varicelor au fost parţial ignorate, întrucât senzaţia de oboseală şi dureri la nivelul picioarelor erau considerate manifestări normale după programul de sport intensiv.

Povestea atletei americane Summer Sanders

Summer Sanders

Poate unul dintre cele mai interesante cazuri de boala venoasă cronică depistate în rândul sportivilor este cel al lui Summer Sanders, comentatoarea Jocurilor Olimpice din 2012. Sportiva americană, medaliată cu aur olimpic, a acuzat după cea de-a doua sarcină o senzaţie de oboseală în picioare şi dureri constante, însă acestea au fost ignorate, întrucât erau considerate a fi semne normale pentru o persoană cu vârsta înaintată, care tocmai s-a întors dintr-o excursie cu copii. Cu toate acestea, după câteva zile de plimbări pe jos, durerile au devenit tot mai puternice, iar controlul medical a confirmat bănuiala sportivei, fiind diagnosticată cu boală venoasă cronică. În cazul atletei americane, cele două sarcini, vârsta înaintată (peste 35 de ani), dar şi istoricul medical (mama ei a suferit de aceeaşi boală) au fost factorii principali care au determinat apariţia bolii venoase cronice.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi platforma online dedicată informării de la A-Z despre boala venoasă cronică: www.sanatatepascupas.ro.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *