duminică , 1 octombrie 2023

„The Body Book”: ce am aflat despre stilul de viață al lui Cameron Diaz

Pusesem ochii pe cartea asta de câteva luni. Am răsfoit-o într-o zi la Barnes and Noble – de fapt, am luat-o de pe raft cu intenția de a o răsfoi, dar după câteva minute, m-am trezit pe un fotoliu din librărie, citind pasaje întregi. Abia de curând i-a venit însă rândul: am comandat-o de pe Amazon, la un preț foarte bun, pentru că nu e o ediție nouă, și am citit-o cu mare curiozitate și plăcere.

Știam că o să fie interesantă, m-a convins din cele câteva fragmente pe care le-am parcurs în librărie. Mi-am dat seama repede că nu e doar încă o cărticică ușurică scrisă de o vedetă, așa, să se afle-n treabă. Citind-o de la cap la coadă, am văzut apoi câtă muncă de documentare, scris și editare a presupus acest volum, care m-a învățat o mulțime de lucruri noi.

În principiu, credem toți că știm (aproape) totul despre cum funcționează corpul nostru. Adică, măcar lucrurile esențiale mă gândesc că le-am învățat la școală sau, mai târziu, din proprie inițiativă, din alte surse. Dar sunt sute de detalii care ne-au scăpat, și cu cât le aflăm mai curând, cu atât vom trăi mai bine.

Cartea aceasta poate fi considerată o mini-enciclopedie, pe repede-nainte, despre legile organismului uman (cu accent pe cel feminin), despre felul în care ne influențează mișcarea și alimentația și despre cum putem să ne menținem o minte echilibrată, în lumea asta în care e atât de ușor să-ți pierzi capul.

The Body Book” e împărțită în trei capitole mari – „Nutriție”, „Fitness” și „Minte” -, iar abordarea e prietenoasă, firească și pe alocuri amuzantă, deși informațiile transmise sunt cât se poate de serioase. Cameron Diaz a adunat date și opinii de la mai mulți medici și nutriționiști și a scris acest volum în colaborare cu autoarea Sandra Bark, care a lucrat și cu alte celebrități, printre care Tracy Anderson, sfătuindu-le și editându-le cărțile.

Unele dintre cele mai interesante lucruri din „The Body Book” sunt detaliile pe care Cameron Diaz le împărtășește despre propriul stil de viață – pentru că ce-ar fi teoria, dacă n-am avea câteva exemple personale care să ne apropie de ea. Mă gândesc că v-ar prinde și vouă bine să le cunoașteți, și-n plus, vreau să vă deschid apetitul pentru acest volum, așa că m-am gândit să extrag din el cele mai inedite informații.

♥ Cameron Diaz are un obicei care i-a intrat în rutină de ani: seara, își umple o sticlă de un litru cu apă plată și o lasă lângă chiuveta din baie. Când se trezește, imediat după ce se spală pe dinți, dă pe gât litrul de apă, cât poate de repede. După ce golește sticla, o umple din nou. Și din nou. „Beau apa la temperatura camerei, uneori îi adaug o lămâie, alteori o beau simplă. Umplu sticla de mai multe ori pe zi și mă asigur că o am mereu pe-aproape. Dar acea primă sticlă de apă pe care o beau la prima oră îmi revigorează întreg corpul. Îmi simt toate celulele cum se umplu de apă ca o floare”.

♥ actrița stă departe de mâncarea de fast-food – nu era greu de presupus, la cum arată. Povestește cum numai asta mânca, în perioada când era adolescentă, și din cauza atâtor porcării, avea probleme mari cu tenul. I s-au remediat, dar numai după ce și-a schimbat alimentația. De atunci, spune că mereu caută „mâncare adevărată”, pe care – surpriză – îi place s-o gătească ea însăși, de la zero, din ingrediente proaspete.

♥ greu de crezut, dar da, Cameron Diaz chiar gătește. Sau cel puțin așa zice. „Acasă, gătesc cu ulei de măsline când fac legume la cuptor, și torn puțin ulei de măsline peste avocado și parmezan. Când prăjesc, folosesc ulei de sâmburi de strugure”. Povestește că-i place să adapteze câte o rețetă găsită pe Internet până ajunge să fie pe gustul ei.

♥ spune că micul-dejun e masa ei preferată. „Ung o tigaie cu ulei de măsline și fac în ea ouă, sunt pline de proteine. Adaug câteva felii de avocado (o sursă de grăsime sănătoasă), niște carbodihrați complecși, cum ar fi o felie de pâine de secară, și știu că am un mic-dejun delicios”. La prânz, alege ceva care să conțină legume, cereale și pui sau pește. „După-amiaza, iau o gustare, poate o bucată de pui, dacă sunt acasă, sau niște orez sau linte pe care le-am luat cu mine, dacă alerg prin oraș. Iar la cină iau în considerare ce am făcut în ziua aceea și câtă energie cred că o să mai consum până la sfârșitul ei. În general, nu am nevoie de atât de mulți carbohidrați seara, pe cât am nevoie în timpul zilei, așa că la cină mă concentrez pe legume și o porție mică de proteine”.

♥ spune că nu se gândește la mâncare numărând câte calorii are (haha, nici eu!). Importanți cu adevărat sunt macronutrienții: carbohidrații, proteinele și grăsimile, fără de care corpul nostru suferă.

♥ subliniază cât de buni sunt carbohidrații – ăia care-s buni! Adică grăunțele întregi, nedecorticate, fructele proaspete și anumite legume gătite cu ulei de măsline sau o altă sursă de grăsime benefică. Deci nu carbohidrați din pizza și covrigei, să fie clar.

♥ spre bafta ei, spune că nu-i plac dulciurile. Nu s-a omorât după ele niciodată, în schimb are o slăbiciune pentru mâncăruri grase și sărate. „Când mi-e poftă de ceva dulce, uneori, împart un desert cu o prietenă. Altfel, fructele sunt desertul meu”.

♥ despre sport vorbește cu entuziasm contagios și spune că l-a descoperit cu adevărat când filma pentru „Charlie’s Angels”, la 26 de ani, și a trebuit să se antreneze ca un atlet de performanță. „Acea experiență, de a învăța cum să mă conectez la corpul meu, cum să-l iubesc, cum să trăiesc cu adevărat în corpul meu, a fost fundația a tot ceea ce am realizat ulterior. Tot. Cariera mea. Relația cu familia mea. Relația mea cu mine însămi”. Spune că organismul uman are nevoie să fie pus la treabă, zilnic, până în punctul în care transpiră. Pe lângă sesiunile ei organizate de antrenament, Diaz face tot ce poate ca să se miște, și susține că dă inclusiv cu aspiratorul și cu mătura. 🙂

Citiți „The Body Book”. E o lectură relaxantă și o să aveți tendința să luați notițe, uneori, ca să nu uitați câte un detaliu prețios. Cartea mi s-a părut mai bună decât „Pretty Happy”, a lui Kate Hudson, care mi-a plăcut, dar acum, prin comparație, realizez că i-a cam lipsit consistența informațiilor. Ambele volume au apărut la HarperCollins, iar între timp, Cameron Diaz a mai lansat o carte, din același registru, care se cheamă „The Longevity Book”.

***

V-a plăcut acest articol? Abonați-vă LaRevista.ro!

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *