vineri , 7 august 2020

BREXIT: Marea Britanie a votat PENTRU ieșirea din Uniunea Europeană

brexitfoto

Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană, după ce 51.9 % dintre cetățenii britanici au votat în favoarea desprinderii de organismul european, potrivit rezultatelor finale ale referendumului BREXIT, anunțate în presa internațională.

Pentru ieşirea din Uniunea Europeană au votat aproximativ 17,4 milioane de cetăţeni, în timp ce pentru rămânerea în UE s-au înregistrat puţin peste 16 milioane de voturi. Discrepanțele regionale sunt majore: atât Scoţia, cât şi Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în UE, în timp ce Anglia şi Ţara Galilor au votat majoritar pentru ieşire, relatează BBC. De asemenea, se observă diferențe și în privința felului în care au votat oamenii în funcție de grupurile de vârstă în care se încadrează. Majoritatea persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani au votat pentru ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană, cu 75% dintre votanţii acestui grup de vârstă votând împotriva Brexitului în comparaţie cu 39% dintre votanţii cu vârsta peste 65 de ani.

Rezultatul BREXIT a generat o imensă incertitudine din punct de vedere financiar, valoarea lirei sterline scăzând şi ajungând la cel mai mic prag din perioada 1985-2016.

Cameron și-a dat demisia

După anunțarea rezultatelor votului, David Cameron a declarat că va demisiona din funcția de prim-ministru al Marii Britanii. „Ţara are nevoie de alți lideri. Nu cred că eu trebuie să fiu căpitanul care va duce țara spre această direcție. Avem nevoie de alți lideri, de un nou premier înainte de începutul conferinței Partidului Conservator. Voi continua să fiu premier pentru urmatoarele trei luni. Negocierile cu UE vor începe cu un nou prim-ministru”, a spus David Cameron, într-un discurs susţinut în faţa reşedinţei oficiale a premierului Marii Britanii. „Voința britanicilor trebuie respectată. Nu pot exista dubii privind rezultatul. Vreau să asigur oamenii de afaceri că economia e puternică, iar pe cetățeni, că nu vor exista schimbări imediate. Trebuie să ne pregătim pentru o negociere cu UE, să implicăm guvernul Scoției și al celorlalte regiuni. Sunt mândru că am fost premierul Marii Britanii în aceasta perioadă”, a încheiat Cameron.

Ce spune Uniunea Europeană

Martin Schultz, președintele Parlamentului UE, spune că experții juridici ai uniunii analizează modalitățile prin care se poate accelera excluderea Marii Britanii. Oficialul acuză Londra de o decizie „unilaterală”, spunând totodată că Marea Britanie a luat „ostatică” UE din cauza unei dispute în Partidul Conservator. Avocații UE examinează acum variantele prin care se poate grăbi aplicarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, privind procedura ieşirii unui stat din UE. „Trebuie să luăm notă de această abordare unilaterală. Incertitudinea este ultimul lucru pe care ni-l dorim; ne este greu să acceptăm că întregul continent este luat ostatic într-o luptă internă în Partidul Conservator”, a spus Schulz.

Martin Schultz este susținut în poziția sa de Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, și de Jean-Claude Juncker, şeful Comisiei Europene. Ambii oficiali sunt de părere că Marea Britanie trebuie să părăsească Uniunea Europeană „cât mai curând posibil”. „Asistăm la o situaţie fără precedent şi suntem uniţi în reacţii. Vom rezista în mod puternic şi vom susţine valorile fundamentale ale UE – promovarea păcii şi bunăstării popoarelor. Uniunea Europeană va continua să funcţioneze în 27 de state membre. Uniunea Europeană este cadrul viitorului nostru politic comun”, susțin Donald Tusk și Jean-Claude Juncker. „Acum aşteptăm ca Guvernul Marii Britanii să pună în aplicare cât mai rapid posibil decizia cetăţenilor, oricât de dureros ar fi acest proces. Orice întârziere ar prelungi incertitudinea fără a fi necesar. Oricum, avem reglementări în acest sens”, au adăugat liderii europeni.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus