Un studiu anual al Academiei Americane de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă (AAFPRS) a raportat o creştere a procedurilor chirurgicale cu 60% în rândul bărbaţilor şi cu 30% în rândul femeilor, din anul 2000 până acum. Influențată de exemplele celebrităților, creşterea numărului de pacienţi se aplică pentru toate categoriile de vârstă, majoritatea rămânând însă, în intervalul 35-50 de ani. Pare că, pe măsură ce înaintează în vârstă, oamenii nu ajung nicidecum să facă pace cu ei înșiși și cu felul în care arată, ci tot mai mulți se îndreaptă spre medicina estetică pentru a-și îndepărta chirurgical complexele.
„Chirurgia estetică nu mai este un subiect tabu în rândul bărbaţilor, însă aceştia aleg, într-adevăr, să fie mai discreţi. În primul rând, preferă procedurile minim-invazive, care le permit întoarcerea cât mai rapidă la activităţile zilnice. Înaintarea în vârstă afectează în aceeaşi măsură atât bărbaţii, cât şi femeile. De aceea, de obicei primele tangențe ale bărbaţilor cu chirurgia plastică tind să fie injectările cu acid hialuronic sau toxina botulinică. Există şi excepţii, în cazul necesităţii unor intervenţii precum otoplastia, rinoplastia, ginecomastia sau chiar liposucţia”, afirmă Dr. Ion Zegrea, medic primar chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă la o clinică din Capitală.
O operaţie estetică influenţează la fel de mult un bărbat cât şi o femeie, diferenţa fiind reprezentată de la caz la caz, doamnele, de exemplu, abordând diferit acest subiect. Ele sunt mai deschise, iniţial pentru că vorbesc cu prietenele despre asta, cer sfaturi şi recomandări, apoi că tind să se afişeze mai mult. Încrederea de sine creşte la fel de mult în ambele cazuri, influenţată de dorinţa de a face intervenţia sau chiar de stilul de viaţă.
Care sunt cele mai frecvente operații
Femeile apelează cel mai des la proceduri invazive precum mărirea sânilor, rinoplastia şi liposucţia, iar dintre cele minim-invazive, la injecţiile cu toxină botulinică şi acid hialuronic.
La bărbaţi, cele mai populare intervenţii sunt rinoplastia şi ginecomastia, respectiv injecţiile cu toxină botulinică. În cazul ambilor se mai adaugă şi blefaroplastia, care în ultimii ani a fost tot mai des cerută.
Despre Dr. Ion Zegrea
Dr. Ion Zegrea este medic primar Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă, membru al Asociaţiei Chirurgilor Plasticieni din România şi International Society of Aesthetic Plastic Surgery (ISAPS). A absolvit în 1998 Facultatea de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. În 2005, a început specializarea în departamentul de Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă din Spitalul de Urgenţă Bucureşti – Floreasca, sub directa îndrumare a profesorului Ioan Lascar, devenind medic specialist în 2011. A participat la numeroase proiecte de cercetare naţionale şi internaţionale. Are la activ un brevet de invenţie premiat cu medalia de Aur la Salonul de Inventică INNOVA Brussels 2013.
Semnat de LaRevista.ro