Unii dintre noi cumpără săpunuri antibacteriene, crezând că acestea ne protejează mai bine împotriva germenilor, microbilor, virusurilor, bacteriilor şi împotriva tuturor acelor microorganisme care ne-ar putea face rău. Ei bine, sunt aceste săpunuri ceea ce pretind că sunt? Ne apără ele cu adevărat de bacterii și virusuri?
FDA (Food and Drugs Administration) din Statele Unite a cerut producătorilor de săpunuri antibacteriene să probeze cu adevărat eficiența acestor produse în comparație cu celelalte săpunuri. Nu numai că le-a cerut să demonstreze eficiența lor, ci și faptul că utilizarea lor pe termen lung este sigură și nu prezintă riscuri pentru sănătate. Această decizie a FDA a aparut ca urmare a unui studiu care arată că milioane de americani folosesc zilnic săpunuri antibacteriene. „Milioane de americani folosesc zinic săpunuri antibacteriene, însă până în acest moment nu a fost demonstrată eficiența lor, mai ridicată, în comparație cu a săpunurilor obișnuite, în lupta cu bacteriile și virusurile. Mai mult, unele date arată că expunerea pe perioade lungi la triclosan (component al săpunilor lichide antibacteriene) și triclocarban (component al săpunurilor solide antibacteriene) produce probleme serioase de sănătate, ca de exemplu ineficiența organismului de a mai lupta cu bacteriile (rezistența la antibiotice) și de asemenea, serioase dezechilibre hormonale”, arată FDA într-un comunicat de presă.
Ca urmare a acestei atenționări, unele companii producătoare de săpunuri antibacteriene au anunțat că vor renunța la ingredientul triclosan din produsele lor. Însă, dacă sunteți un fan al săpunurilor antibacteriene, vă sfătuiesc să citiți atent lista de ingrediente, iar dacă triclosanul şi/sau triclocarbanul se regăsește acolo, vă sfătuiesc să nu cumpărați acel produs.
Și mai îngrijorător este studiul American Chemical Society (ACS), care a comunicat riscul la care se supun femeile însărcinate și fetușii. În comunicat se arată ca în urina femeilor însărcinate care utilizau săpunurile antibacteriene s-a găsit triclosan. De asemenea, în cordonul ombilical al acestora se găsea triclosan, ceea ce înseamnă că triclosanul a fost de asemenea transferat fetușilor. Triclocarbanul a fost de asemenea găsit în multe mostre prelevate. Așa cum menţionam mai sus, rezistența la antibiotic este unul din cele mai ridicate riscuri, ca şi dereglările hormonale severe, la mamă și la copilul său.
Triclosanul şi tricarbanul se mai găsește, de asemenea și în paste de dinți, detergenți și în unele jucării.
Dragii mei, vă vreau sănătoși și frumoși, de aceea vă sfătuiesc ca atunci când mergeți la cumpărături, să căutați produse care nu conțin aceste ingrediente.
Unde o puteți găsi pe Lili Psarudakis
Lili Psarudakis este cosmetolog și estetician cu o experiență de peste 15 ani în domeniu, fiind speciaizată atât în terapii faciale, cât și corporale. A absolvit școala de beauty Ergastiri din Salonik, unde a și deținut propriul său salon de frumusețe, Lili Cosmetic Institute. De asemenea, a urmat numeroase seminarii de specializare, susținute de mari companii din domeniul frumuseții, cum ar fi Bruno Vassari, Estée Lauder, La Prairie, Shiseido și Sothys. În prezent, activează la un salon bucureștean, iar dacă doriți să o contactați, o puteți face la numărul de telefon 0728.424.081, la adresa de email lilianapsa07@gmail.com sau pe Facebook.
Foto: livecleanbestrong.com
Semnat de Lili Psarudakis