Îl știți, cu siguranță: e cățelul renumit pentru urechile lui mari, cu care „mătură” pe jos, salvându-te astfel de corvoada curățeniei, mai ales în jurul castronului cu mâncare. Basset Hound: ce ar trebui să știți despre el, dacă vrei să vi-l faceți prieten pe viață.
Numele său provine din francezul „bas”, care înseamnă scund, şi a fost pomenit întâia oară în Franţa medievală, unde era folosit de nobili, la vânătoare. Asta pentru că Basset-ul are un simţ olfactiv excelent, fiind capabil să urmărească un miros până la epuizare. În ultimele zeci de ani, însă, calitatea sa de câine de companie a început să prevaleze în defavoarea celei de vânător iscusit.
Cum se comportă?
Nu degeaba se numără printre rasele preferate de oamenii care caută un animal de companie. Este sociabil, prietenos, jucăuş, inteligent şi foarte curios. Are tendinţa de a se răsfăţa, întocmai ca un copil, spre deliciul “publicului” şi devine şi mai alintat dacă i se ţine isonul. Se ataşează repede de stăpân şi adoră să petreacă timp cât mai mult alături de el, mai ales că nu se împacă grozav cu singurătatea.
Cum trebuie să-l îngrijeşti?
Nu aveți mult de lucru: blăniţa lui e scurtă şi nepretenţioasă, aşa încât un periaj regulat, cu o perie cu dinţi scurţi, va fi de ajuns. Ghearele trebuie însă verificate cu regularitate şi scurtate, iar pernuţele trebuie controlate zilnic de răni şi posibile infecţii. Atenţie: au o predispoziţie pentru afecţiunile aparatului auditiv şi pentru infecţii oculare.
Câteva ponturi
Dacă tocmai v-ați luat un Basset, trebuie să ştiiț că are nevoie de supraveghere atentă, pentru că are tendinţa de a-şi urma instinctul şi de a urmări mirosuri pe distanţe mari, depărtându-se de stăpân. Apoi, atenție la straturile cu flori, pentru că îi place la nebunie să sape în căutare de comori cum ar fi oase vechi sau mici creaturi ale pământului. Traiul ideal pentru el ar fi la curte, dar se adaptează cu uşurinţă şi la viaţa în apartament, cu condiţia să-i oferiți zi de zi câte o plimbare lungă.
Gurmand înnăscut
Cea mai comună problemă de sănătate care ar putea apărea la un Basset Hound este legată de controlul greutăţii, căci pe acest căţel îl doare-n cot de siluetă! Rareori veți putea mânca ceva în preajma lui, fără ca el să amuşine prin apropiere – e un pofticios nemaiîntâlnit! În plus, nici nu se omoară cu mişcarea, aşa că nu-i greu de intuit că obezitatea îl paşte în permanenţă. Aveți grijă la alimentaţia lui şi nu-l privați de plimbarea zilnică!
Foto: warrenphotographic.co.uk
Semnat de LaRevista.ro
Un comentariu
Pingback: Lucrezi mult? Iata ce caine sa iti iei - Intre Fete