miercuri , 20 ianuarie 2021

Ce ar trebui să conțină alimentația unui vegetarian

vegetarianfoto

Nu sunt puţine studiile care au încercat să dovedească faptul că diferitele tipuri de vegetarieni au avantaje în fața omnivorilor: de la riscul scăzut de a dezvolta hipertensiune arterială, diabet, cancer chiar, până la o speranţă mai mare de viaţă. Asta spune cea mai amplă cercetare realizată până acum şi publicată în „Journal of the American Medical Association”. Cercetarea arată ca vegetarienii trăiesc în general mai mult, sunt mai subţiri, tind să bea şi să fumeze mai puţin, să facă mai mult sport şi chiar să fie într-o pondere mai mare căsătoriţi. Ce mănâncă, însă, un vegetarian? Sau ce ar trebui să mănânce, ca să se bucure de toate avantajele alimentației sale?

Cel mai important obiectiv pentru vegetarieni este înlocuirea proteinelor şi nutrienţilor pe care i-ar fi putut lua din carne şi găsirea corespondenţilor lor în meniul vegetarian. Altfel, principalele reguli de dietă sunt aceleaşi pentru toată lumea, şi în cazul vegetarienilor: cinci porţii de legume şi fructe pe zi, reducerea grăsimilor săturate, a zaharului şi a sării, înlocuirea prăjitului în ulei, hidratarea corectă.

Iată ce nu ar trebui să lipsească din lista de cumpărături a oricărui vegetarian:

Proteinele sunt o parte esenţială în orice dietă, iar vegetarienii le pot lua din fasole, mazăre, linte, soia, nuci şi seminţe. Vegetarienii pot opta pentru băuturi vegetale, pudre proteice vegetale, de calitate organică, unele din seminţe germinate, sau chiar paste din soia verde. În seria nucilor, a seminţelor şi gustărilor bio, variantele sunt multiple şi acoperă toate categoriile.

Acizii graşi esenţiali sunt necesari pentru a absorbi vitaminele A, D, E sau K şi pentru a regla colesterolul, furnizând energia de care avem nevoie pentru a funcţiona corect. Se găsesc în uleiul de nucă de cocos, nerafinat, extras la rece, uleiul de măsline extra virgin, de susan, şi cele bogate în Omega 3, de in, cânepă sau nuci.

Fierul şi zincul sunt necesare în sinteza proteinelor, diviziunea celulară şi tratarea rănilor, iar vegetarienii le pot lua din salată, kale, migdale şi caju, fructe uscate (caise şi stafide) şi cereale integrale. Cerealele bio pentru micul dejun, în combinaţie cu sortimentele de lapte vegetal, sunt o variantă indicată atât pentru adulţi, cât şi pentru copii, bogate în nutrienţi şi foarte săţioase. De asemenea, batoanele vegetale şi vegane, raw, reprezintă o gustare perfectă care se potriveşte oricărui membru al familiei şi care satisface cu uşurinţă pofta de dulce care apare în lipsa zincului.

Calciul este esențial în menţinerea sănătății sistemului osos. Necesarul zilnic pentru adulţi este de 1200 de miligrame şi poate fi găsit într-o varietate de alimente vegetariene cum ar fi broccoli, iarba de mare şi multe superalimente, cum sunt pudrele din spirulină, chia, chlorella, orz verde şi iarba de grâu.

Vitamina B12 le lipseşte de obicei vegetarienilor care nu mănâncă ouă şi lactate, aşa că ei o vor lua din alge, soia sau ciuperci. Vitamina B12 întreţine sănătatea celulei nervoase, previne demența şi bolile degenerative grave. Specialiştii în nutriţie atrag atenţia că sunt necesare suplimente de vitamine din complexul B în general, şi în special de vitamina B6 şi B12 pentru funcţionarea normală a organismului. O variantă uşoară şi gustoasă pentru consumul de ciuperci şi soia sunt cremele tartinabile din leguminoase şi nuci sau pateurile din ciuperci shiitake ori soia.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus