vineri , 7 mai 2021

Ce este o investigație Doppler și când ai nevoie de ea

dopplerfoto

Dureri la nivelul pieptului, picioare umflate, vase de sânge sparte, dureri la nivelul membrelor inferioare – oare de la ce să fie? Cel mai adesea această întrebare apare la semnalul de durere dat de organism la nivelul picioarelor, însă fluxul sanguin generează probleme acolo unde identifică sănătatea precară a vaselor de sânge. Cum de starea venelor și arterelor depinde sănătatea multor organe, care pot suferi dacă nu sunt irigate corect sau suficient, testul Doppler este o investigație absolut necesară pentru menținerea sănătății. Dr. Ștefan Marinescu, medic cu specializare in medicina interna la o clinică din București, vă spune tot ce trebuie să știți despre aceasta.

Investigația Doppler este un tribut adus domeniului medical, o procedură non-invazivă ce permite analiza în profunzime a țesuturilor, observând fluxul de lichid existent: sânge, urină, secreții etc. Doppler se recomandă pentru persoanele care au varice, se confruntă cu amorțeala membrelor, simt furnicături, dureri musculare în timpul mersului sau celor care identifică umflarea sau înroșirea membrelor inferioare și superioare. Dacă există cel puţin doi dintre factorii de risc cardiovascular – colesterol crescut, diabet, hipertensiune arterială sau tabagism – examenul trebuie făcut periodic, pentru a vedea dacă există o micşorare sau o lărgire a vaselor de sânge.

În ce zone se poate face această investigaţie?

  • Inima: Medicul specialist poate expune unui examen sistemul cardiac, unde prin investigația Doppler va identifica patologia cardiacă și îl va ajuta la ajustarea tratamentului.

  • Varicele, trombozele venoase și chistele articulare pot avea ca punct de plecare investigația cu metoda Doppler, astfel încât medicul va analiza viteza de circulație a sângelui la nivelul membrelor inferioare. O proastă circulație a sângelui dăunează întregului corp, din picioare până în cap, deoarece circulația oxigenului prin sânge către creier este îngreunată.

  • La nivelul abdomenului, pentru detectarea unui anevrism (o dilatare a aortei) sau o îngustare a acesteia.

  • La nivelul membrelor superioare, pentru a descoperi dacă suferi de flebită.

  • În zona gâtului, pentru a vizualiza micşorarea arterelor cauzată de plăci de aterom (grăsime), care pot genera accidente vasculare cerebrale și care relevă starea arterelor din tot corpul.

„Investigația Doppler măsoară prin tehnica ultrasunetelor viteza circulației fluidelor corporale. Este o metodă non-invazivă, nu doare, durează aproximativ 30 minute (dar poate dura și mai mult, în funcție de patologie), iar pacientul poate pleca pe picioare acasă, pentru că nu necesită anestezie. În plus, nu emană radiații, iar procedura este cât se poate de simplă: cu ajutorul unei sonde așezate pe piele, se execută mișcări pentru analiza vitezei fluidelor, grosimea placilor de ATEROM, structura lor (relevantă pentru riscul de embolie și AVC) al cărui raport îl putem observa pe un monitor”, explică dr. Ștefan Marinescu.

Ce presupune această investigație?

Sonda este conectată cu un fir la aparatul care procesează ultrasunetele primite și le raportează pe un ecran sub formă de vibrații. Pulsațiile emise de piele sunt preluate și analizate în profunzimea țesutului din care fac parte, întorcându-se ca niște ecouri. Sonda este plimbată pe suprafața de interes pentru a se obține imagini cât mai clare și pentru a evidenția cât mai precis vasele de sânge.

Cine decide când e nevoie de o astfel de investigație?

Acest test este prescris în speță de medici cardiologi, interniști și neurologi, însă recomandarea poate veni și din partea medicului oftalmolog, endocrinolog sau reumatolog. Desigur, pacientul poate cere o astfel de investigație – nu are contraindicații sau efecte secundare. Rezultatul acestei investigații poate da verdictul în cazul tratamentului unui pacient, care poate fi medicamentos sau chirurgical.

Un alt aspect important, demn de precizat, este că dacă ar fi să expunem întreg corpul unui astfel de examen, cel mai probabil ar dura două zile. De obicei, recomandarea realizării unui astfel de test vine din partea medicului, pe un segment de corp vizat. Însă avantajul primordial al ecografiei Doppler constă în uşurinţa de a determina cauzele afecţiunilor chiar şi în cazul bebeluşilor, doarece testarea nu presupune radierea organismului şi nu conferă nicio stare de disconfort.

Ecografiile Doppler au prețuri cuprinse între 120 – 200 lei, în funcție de zona investigată.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus