vineri , 22 septembrie 2023

Ce exerciții să faci ca să treci mai ușor peste alergiile de vară

yogafoto

Primăvara şi toamna sunt cele mai cunoscute anotimpuri pentru apariţia alergiilor, însă nici vara nu suntem scutiţi de ele, nasul înfundat şi excesul de mucus la nivelul gâtului şi nasului fiind cele mai frecvente simptome. Poluarea, stresul, dar şi dieta deficitară pun presiune asupra sistemului imunitar, nervos şi respirator, care pot uşor ceda pe un fond precar de sănătate, devenind astfel hipersensibile şi cauzând rinitele alergice. Atunci când inhalăm un alergen, acesta rămâne pe căile respiratorii, inflamându-le. Sistemul imunitar produce în acel moment histamine drept răspuns la alergeni, ceea ce cauzează senzaţia de mâncărime a ochilor şi a nasului. Exista însă exerciţii de relaxare, precum yoga, care pot diminua intensitatea simptomelor alergiilor.

„Alergiile sunt în esență manifestări ale corpului care reacționează la o substanță inofensivă sau la un stimul ca și când ar fi un dușman. Atunci când sistemul nervos este în mod constant într-o stare de epuizare, sistemul imunitar se comportă ca și când orice element cu care intră în contact este un invadator străin. Există studii recente care arată că sistemul nervos poate influența alergiile, iar relaxarea acestuia poate fi una dintre soluții. Exercițiile de yoga au în vedere exact acest scop, de a relaxa corpul și mintea, de a ne accepta starea de fapt și a ne detașa de ea, ceea ce ne poate conferi un confort atât psihologic, cât și fizic”, explică Andreea Lada, instructor yoga Școala Iubirii.

Dat fiind că multe alergii se manifestă în general la nivelul mucoaselor respiratorii, multe dintre poziţiile sugerate în cazul ameliorării simptomelor alergice au în vedere activarea energiilor din jurul gâtului şi capului.

Lumânarea – Salamba Sarvangasana

Sporty beautiful young woman in white sportswear doing Supported Shoulderstand exercise, Salamba Sarvangasana, studio full length isolated shot, side view

Întinși la sol, ridicăm picioarele și triunchiul perpendicular pe sol și percepem fluxul de energie coborând prin picioare, canalizarea acestuia pe coloană și focalizarea la nivelul gâtului. Această poziție deschide căile respiratori, însă nu trebuie să rămâneți în ea mai mult de două-trei minute.

Postura podului în tensiune – Setubandhasana

Podul in tensiune

Așezați pe spate, prindem cu mâinile gleznele picioarelor și ridicăm bazinul cât mai sus, presând bărbia în stern. Percepem circuitul subtil al energiilor pământului prin picioare, focalizându-se în zona gâtului. Această poziţie ajută la destinderea pieptului şi plămânilor şi ne oferă capacitate mare de respiraţie. În plus, încurajează psoasul să se relaxeze (un mușchi flexibil al șoldului, care își are originea în apropierea glandelor suprarenale – aceeași zonă inferioară a coastelor spatelui). Psoasul se va activa în condiții de stres și va rămâne în această stare până când ne vom elibera gândurile negative.

Postura cleștelui – Paschimotanasana

Postura clestelui

Așezați la sol, ne aplecăm în față și prindem degetele mari de la picioare cu degetele arătător, mijlociu și mare ale mâinilor, apropiind cât mai mult capul și pieptul de genunchi. Orice aplecare înainte reprezintă o calmare a sistemul nervos, îndeosebi pentru că destinde zona coastelor din spate, locul unde se află rinichii și glandele suprarenale, care produc hormonii de stres din corp.

Respiraţia alternativă – Nadi Sodhana

Respiratia alternativa

„Aceasta metodă de pranayama se considera în mod tradiţional că echilibrează cele două părţi ale creierului şi curață nadiurile, canalele energetice dispuse de-a lungul şirii spinării, ajută sistemul circulator şi cel respirator, liniștește mintea şi activează centrul intuiţiei din corp. Dacă ai nasul congestionat, aşteaptă-te ca acest exerciţiu să pună în mişcare mucusul, aşa că ar fi bine să ai câteva şerveţele la îndemână”, adaugă Andreea Lada.

Pentru practică se stă în poziţie aşezată şi se foloseşte mâna dreaptă. Cu degetul mare pe nara dreaptă inspirați uşor şi expiraţi pe nară stângă. Inspiraţi şi expiraţi de trei ori pe nară stângă, apoi obturaţi nara stângă cu degetul inelar imediat. Inspiraţi şi expiraţi de trei ori pe nară dreapta, apoi lăsaţi mâna jos. Profund şi încet, inspiraţi şi expiraţi prin ambele nări (imaginaţi-vă că inspiraţia şi expiraţia are loc începând de la nări). Aceasta este o rundă de respiraţie. Acum repetaţi procedura, însă începând cu nara dreapta. Executaţi în acest fel 12 runde, însă alternând nara cu care începeţi. Se poate începe cu două-trei runde, mărind gradat numărul acestora.

„În yoga autentică se consideră că tot ceea ce noi considerăm a fi realitate este influențat de gândurile, emoțiile și acțiunele noastre. Acest lucru, de fapt, nu mai este atât de străin nici pentru oamenii de știință, pentru că fizica cuantică are la bază aceleași principii. De aceea, oricând avem vreo problemă de sănătate, trebuie să o luăm ca pe o atenţionare care ne semnalează că ne manifestăm dizarmonios. Nu este o pedeapsă, ci o consecinţă a faptelor şi atitudinilor noastre. Unele boli pot avea rădăcini adânci, iar pentru a le vindeca este nevoie de pași mici, prin care să ne educăm mintea să ne sprijine în a avea o atitudine și un stil de viață cât mai relaxat. În cadrul orelor de yoga pe care le susținem cu Școala Iubirii, punem un mare accent pe echilibrarea energiei, astfel încât să percepem îmbunătățiri concrete la nivelul stilului de viață și sănătății în general”, completează Andreea Lada.

Deși nu există încă studii care să documenteze îmbunatăţirile pe care le resimt persoanele cu alergii care folosesc aceste tehnici, riscuri în practicarea lor nu există. Ar trebui notat şi faptul că persoanele care folosesc aceste sugestii izolat nu vor beneficia de rezultate atât de bune precum cei care fac yoga în mod regulat şi care pur şi simplu pot adăuga aceste exerciţii în rutina lor.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *