luni , 25 ianuarie 2021

Ce fac americanii pentru casele lor „ca-n filme”

Pentru cei mai mulți dintre noi, care trăim uitându-ne mai ales la filme făcute la Hollywood, casele americane sunt un soi de ideal în materie de design și amenajări. Nu cred că n-ați privit cu jind, măcar o dată, la o locuință cu verandă și gazon perfect îngrijit, construită deștept și pe deasupra și mobilată ca-n revistele de decorațiuni interioare. Ei, bine, să știți că nu doar în filme casele americanilor arată atât de bine. Am văzut aici câteva locuințe despre care am zis că sunt desprinse de pe platourile de filmare din Los Angeles, doar că erau cât se poate de reale. Cum fac americanii să-și păstreze casele atât de frumoase și de ergonomice, ce preferințe și ce obiceiuri au cei mai mulți? Vă spun azi despre câteva dintre lucrurile pe care le-am observat eu, în ultimii doi ani și jumătate.

Granitul, cel mai des întâlnit

Habar nu am de ce, dar granitul e piatra naturală pe care o văd cel mai des în casele de aici. Inclusiv la mine, în apartamentul închiriat în care locuiesc, sunt blaturi de granit în bucătărie și în baie. Sincer, nu mă omor după ele: sunt reci și închise la culoare, și atât de granulate, că nu-ți dai seama niciodată când sunt murdare (cred că de aia le-au și pus așa), așa că le șterg toată ziua – bună ziua. Nu știam că există substanțe speciale de curățare pentru granit, abia de curând mi-am luat și eu un spray, care e foarte bun și păstrează și luciul natural al pietrei.

Americanii au produse pentru absolut orice suprafață, oferta din magazine e mult mai țintită decât la noi. De la zece tipuri diferite de soluții pentru îndepărtarea mucegaiului, la loțiuni pentru mobilă din orice tip de lemn, detergenți anume concepuți pentru anume material de covoare sau prafuri-minune pentru orice altceva vă mai trece prin cap.

Suflatul frunzelor, sport național

În fiecare luni, în complexul de apartamente unde locuiesc, e zi de curățenie. Proprietarii au angajat o firmă care se ocupă de asta și, săptămânal, vin niște băieți care umblă pe afară cu niște aparate din alea de suflat frunzele și praful. Fac o gălăgie îngrozitoare și timp de două ore e bine să pleci de acasă, dar ce pot să spun? Locul arată impecabil, nu e praf sau alte mizerii, iar tot ce se adună între timp e curățat, iar, peste câteva zile.

În paralel, alți oameni vin să tundă tufele și să „coafeze” copacii. Asta nu se întâmplă doar unde locuiesc eu, fiecare american pe care-l știu are o mică obsesie în ce privește gazonul și grădina. Eram în vizită la un amic, nu de mult, și-mi spunea că trebuie neapărat să-și tundă tufele din fața casei, până nu vine frigul. Eu nu observasem nimic în neregulă cu ele, doar când mi-a arătat el am văzut că erau câteva frunzulițe crescute în afară, care stricau aspectul perfect rotunjit al tufei. De gazon ce să vă mai spun? Toți americanii au un lawn mower în garaj și ies cu el să tundă iarba în weekend. O dată la două spătămâni.

Spălarea cu presiune, în fiecare an

Sunt și la noi: acele aparate folosite pentru spălatul mașinii, pereților exteriori ai casei sau trotuarelor și potecilor pietruite din curte, cu un jet foarte puternic de apă. Dacă în Europa n-am văzut pe nimeni să le folosească, aici sunt foarte comune, ba chiar există firme specializate în pressure washing. Le angajezi, iar oamenii vin și-ți spală toată casa de praf și alte murdării, plus că-ți lasă veranda lună, mai ales la ieșirea din sezonul rece, când vrei s-o pregătești pentru stat la cafele și grătare. Americanii pe care-i știu eu își spală casele măcar o dată pe an, și cred că ăsta e unul dintre motivele pentru care sunt așa de aspectuoase.

Decorațiuni pentru verande și intrarea în casă

Apropo de verande, aici mai toate au diverse decorațiuni, la fel și intrările în case. Mobila e drăguță – ori câte o masă și scaune sau fotolii din rafie, ori băncuțe din lemn și chiar leagăne pe care e o plăcere să stai, vara. Mai mult de atât, sunt verande luminate cu felinare gălbui și decorate fie cu plante, fie cu împletituri frumoase prinse pe ușile de la intrare. De sărbători, mai ales de Halloween și de Crăciun, mai toate locuințele au obiecte de decor specifice, rareori vezi câte o casă care nu se înscrie în tendințele estetice de sezon.

Pe jos, covor bej sau podea goală

Mă gândesc că e un lucru comun doar aici, în Georgia, pentru că n-am fost în case din alte state. Dar aici, toate locuințele în care am intrat – inclusiv cea în care trăiesc – au covor bej pe întreaga suprafață. Excepție fac baia și bucătăria, evident, unde e gresie. Mai sunt case în care sufrageria, de exemplu, are podea și eventual un covoraș rustic într-un loc, dar extrem de rar am văzut asta. Cam peste tot e un covor bej, gros și pufos, și e un detaliu care-mi place foarte mult. Nu doar că se asortează cam la orice fel de mobilă, dar conferă casei un aer foarte confortabil, cald și plăcut.

Asta e singura fotografie pe care m-am oprit special s-o fac, că nu părea să fie nimeni prin preajmă. Pe restul le-am făcut din fuga mașinii, că n-am vrut să deranjez intimitatea nimănui. Ca să nu mai zic că n-aș vrea să ajung la știri, împușcată. :p

În general, casele americane au o atmosferă agreabilă, chiar și cele mobilate mai modest. Felul în care sunt construite, din start, le face așa, iar apoi, când oamenii care le locuiesc se mai și pricep să le pună în valoare, chiar ajung să arate „ca-n filme”. Asta nu înseamnă că n-am văzut și la noi sau în Germania, de exemplu, locuințe splendide. Cele mai frumoase, de fapt, acolo le-am văzut, în Bavaria, dar despre asta vă povestesc eu altă dată.

Citiți și:

La ce să te aștepți când închiriezi o locuință în Statele Unite

Cum sunt casele în SUA și cum arată complexul în care locuiesc

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus