foto: Joanna Malinowska
Cu mulți ani în urmă, când, culmea, aveam un program zilnic absolut ucigător (lucram la un ziar cotidian), îmi găseam mult mai mult timp să citesc. Mai exact, îmi făceam mai mult timp: mă trezeam, în fiecare dimineață, cu cel puțin o jumătate de oră mai devreme, ca să-mi umplu mintea cu povești. Era una dintre ocupațiile mele favorite să stau pe balcon, cu o cană mare de cafea, și să citesc un roman. E și un exercițiu foarte util pentru un om care se ocupă cu scrisul, de orice fel. Scriam mai bine, apoi, când ajungeam la redacție, pentru că în mintea mea era un zumzet minunat de cuvinte pe care le înghițisem la micul-dejun.
Citeam cel puțin o carte pe săptămână și mereu eram în căutare de altele noi. Lectura era o necesitate zilnică, precum mâncatul și spălatul pe dinți. Chiar nu-mi puteam imagina viața fără ea, și seara tot asta făceam: ultimele lucruri pe care le priveam, înainte să închid ochii, erau frazele tipărite pe vreo pagină de carte.
Măcar obiceiul ăsta mi-a rămas: așa-mi închei fiecare seară, fără excepție, și când e 4:00 dimineața și pic de oboseală. Altfel, o spun cu mare regret și sunt cam supărată pe mine, în timpul zilei nu mai apuc să citesc aproape deloc. Și în nici un caz dimineața! Știți de când se întâmplă asta? De când am lansat revista. De când am această grozavă fericire în viața mea, am pierdut-o pe cealaltă, pentru că primul lucru la care-mi stă gândul, când fac ochi, e la ce se întâmplă pe site. Ce scriu azi? Am ceva nou? Am timp să scriu măcar unul dintre zecile de subiecte care mi se învârt în minte? Sau trebuie să fac aia, aia și ailaltă, mai întâi?
Mi-e dor să citesc, așa, cu abandon total, să mă las 100 % prinsă de o poveste. Mi se întâmplă prea rar, nu pentru că n-aș avea cărți bune, ci pentru că mintea mea e prea agitată.
Apropo de cărți bune, am aruncat doar o scurtă privire aici și deja au început să-mi curgă balele de poftă. E singurul site care vinde cărți în format electronic în România, trebuie doar să văd cum pot plăti de aici, din State, că sunt prea multe titluri pe care le vreau! Sau altele de care mi-e foarte dor și le-aș mai citi o dată.
De exemplu, am acasă mai multe cărți de la Editura Litera, dar aș mai pune în coșul de cumpărături următoarele:
„Hocus pocus”, de Kurt Vonnegut. Spre prostia mea, de Vonnegut n-am citit decât vreo două sau trei cărți. Apoi, mereu a fost în capul listei acest autor atât de original, și mereu l-am amânat…
„Sticletele”, de Donna Tartt. E o carte despre care tot aud, și aud numai păreri bune, așa că sunt tare curioasă.
„Când înflorește liliacul”, de Martha Hall Kelly. Un alt volum căruia i s-a făcut multă publicitate, am auzit păreri împărțite, dar aș vrea să-mi formez și eu una.
„Crimele din Rue Morgue”, de Edgar Allan Poe, ediție bilingvă, la doar 7, 92 lei. De Poe am citit o singură carte, o colecție de povestiri superbe, într-o ediție mai veche, pe care mi-am luat-o dintr-un anticariat, în facultate. Mare chef aș avea să mai citesc ceva în același stil!
Ce am citit și aș mai citi, și vă recomand:
„Umbra din vocea mea”, autobiografia Patriciei Kaas. Eu o iubesc pe Patricia de când aveam 10 ani, am crescut cu muzica ei, așa că am luat cartea imediat ce a apărut, și o am acasă. E o carte onestă și frumoasă, cred că v-ar plăcea.
Mi-e foarte dor de „Pânza de păianjen” a Cellei Serghi, așa cum îmi e, de fapt, de toate cărțile ei. Dacă v-au scăpat, trebuie să remediați situația! Măcar „Pânza de păianjen” puneți-o deoparte. Și-apoi, „Cartea Mironei”.
Aș mai citi toate biografiile pe care le-a editat Litera: Hitler, Stalin, Kennedy, Napoleon, Winston Churchill, Che Guevara. Vă dați seama câte sunt de învățat și ce puțin timp avem ne facem?
Pe site mi-au apărut la recomandări și niște cărți pentru copii (de toate vârstele), de la Editura Arthur. De la „Harry Potter”, la „Aventurile lui Huckleberry Finn”, „Un urs pe nume Paddington” (am văzut filmul, adorabil!), până la:
„Cronicile din Narnia”, de C.S. Lewis
„Unde fugim de acasă”, de Marin Sorescu
„O sută unu dalmațieni”, de Dodie Smith
Mă opresc aici, că e târziu și chiar vreau să merg să citesc. La marginea patului mă așteaptă „In the Midst of Winter”, de Isabel Allende, pe care am început-o de prea mult timp, deja.
Voi ce mai (vreți să) citiți?
***
V-a plăcut acest articol? Abonați-vă LaRevista.ro și la pagina noastră de Facebook!
Semnat de Corina Stoica
Prezentarea cartii de reportaje ilustrate “Dincolo de Europa”, care va aparea la editura AGIR din Bucuresti, si o cronica literara scrisa de Corina Diamanta Lupu:
https://saltmin.com/2017/08/09/cererea-oferta-si-copertele-seriei-pilot-a-cartii-out-of-europe/
Acum citesc: Jurnalul de la Guantanamo de Mohamedou Ould Slahi, Fata care citea in metrou de Christine Feret-Fleury si Hotel Pastis de Peter Mayle….As dori sa citesc si am si pregatit grupul urmator Eu et al. de Alex Tocilescu, Sa exploram diabetul cu bufnite de David Sedaris si Eu o sa vorbeste dragut candva de David Sedaris.
Eu am un ditamai reading list la care tot adaug apariții noi. Cred că am deja vreo 30 titluri.