joi , 28 septembrie 2023

Ce nu știați despre Soare și panourile solare

foto

(P) Este cea mai importantă sursă de energie care susține viața pe Pământ. O sferă aproape perfectă de plasmă fierbinte, apărută cu 4,6 miliarde de ani în urmă, Soarele are capacitatea de a ne oferi toate resursele de energie de care avem nevoie. Panourile solare sunt una dintre modalitățile de captare a acestei bogății neprețuite și e un mod de a proteja planeta care ne găzduiește.

Știați că:

  • se crede că Soarele ar fi apărut dintr-un nor gazos gigantic, numit și „nebuloasa solară”. Afectată de gravitate, ea a colapsat, învârtindu-se atât de mult și de rapid, până a devenit un disc. Majoritatea materiei sale s-a adunat într-un nucleu, formând Soarele.
  • Soarele se află la o distanță de 8,31 de minute lumină de Pământ, adică 150 de milioane de kilometri.
  • diametrul său este de 109 mai mare decât cel al Pământului.
  • Soarele nu are o scoarță solidă. Întreaga lui materie este în stare de plasmă sau gazoasă, pentru că 74 % din Soare e 74% hidrogen, 25 % heliu, iar restul sunt elemente mai grele – oxigen, carbon, neon și fier.
  • temperatura Soarelui e în creștere, iar steaua devine mai luminoasă cu 10 % la fiecare miliard de ani.
  • importanța colosală a Soarelui pentru Pământ a fost recunoscută din preistorie, iar în multe culturi, steaua luminoasă era considerată o zeitate. Aztecii îl numeau „Huitzilopochtli”, celții îi spuneau „Lugh”, la egipteni era cunoscut sub numele de „Ra”, grecii l-au numit „Helios”, iar Romanii i-au spus „Apollo”.

Totuși, abia în 1839, fizicianul francez Alexandre Edmond Becquerel s-a prins că oamenii pot produce energie electrică folosindu-se de Soare, prin efectul fotovoltaic – principiul de operare al celulei solare. Însă nici după multă documentare și teste, Becquerel nu a reușit să obțină rezultate eficiente, așa că celulele solare erau folosite atunci ca să măsoare lumina. În 1941, deci mai bine de 100 de ani mai târziu, inginerul american Russell Ohl a inventat panoul solar, o unealtă de captare a energiei Soarelui foarte prietenoasă cu planeta.

Ce face un panou solar?

  • absoarbe lumina Soarelui și generează electricitate sau căldură.
  • nu produce poluare sau reziduri și, odată construit, nu depinde de resursele naturale ale Pământului.
  • e ușor de instalat, necesită puțină grijă și are o durată de viață mare, de cel puțin 20 de ani.
  • China este lider în domeniul producției de panouri solare, dominând 51 % din piață. Urmează Germania, Italia, Japonia și Statele Unite.
  • eficiența unui panou solar este redusă de praf, polen și alte particule care se adună pe suprafața lui.

Cum se întreține un panou solar?

Deși nu necesită o atenție deosebită, dacă aveți panouri solare electrice trebuie să le curățați, din când în când, pentru ca ele să funcționeze la maximă capacitate. Procesul e însă simplu: puteți folosi aceleași echipamente pe care le utilizați când vă spălați ferestrele casei sau ale mașinii. De asemenea, produsele anticoroziune, cum este antigelul solar glicol, sunt un ajutor prețios, care previne deteriorarea panourilor și le asigură o viață mai lungă.

Pentru curățare sunt de ajuns un săpun lichid, un ștergător, o perie mică și, eventual, o altă perie cu mâner mai lung, pentru segmentele mai mari la care nu puteți ajunge. Un detaliu important: ștergeți panourile bine atâta vreme cât sunt încă ude. Nu permiteți săpunului să se usuce pe panourile solare, pentru că asta va bloca lumina solară pe care o pot absorbi şi le va face ineficiente.

***

V-a plăcut acest articol? Abonați-vă LaRevista.ro!

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *