miercuri , 5 august 2020

Ce poți face pentru a îngriji un dinte devitalizat

dintifoto

Una dintre întrebările constante cu care se confruntă medicii stomatologi la cabinet din partea pacienţilor are în vedere îngrijirea dinţilor devitalizaţi. „De ce trebuie să îmbrac un dinte devitalizat? Nu-i putem pune o plombă?”

Medicul stomatolog Andra Custura explică pe înţelesul tuturor de ce dinții devitalizaţi trebuie îmbrăcaţi, pentru a ne putea bucura de un zâmbet sănătos. „Motivele pentru care este recomandat să îmbrăcăm dinții devitalizaţi sunt multiple, însă înainte de a vi le enumera, să înţelegem ce înseamnă un dinte fără nerv. Dintele devitalizat, fără nerv, este un dinte fără viaţă. Nervul care a dat semnalele dureroase şi/ sau infecţioase a fost îndepărtat prin tratamentul de canal, şi-apoi acele canale de pe rădăcinile dintelui, unde nervul a stat, vor fi obturate definitiv. În urma acestui tratament de canal dintele nu mai are vascularizaţie internă, ceea ce înseamnă că nu ar mai trebui să apară dureri la stimuli de orice fel, dintele urmând să devenă casant. Pur şi simplu smalțul ajunge să se comporte ca o sticlă şi apar fisuri în el, care pot duce apoi la fracturi pe care noi nu le putem controla şi/sau anticipa. Partea cea mai neplăcută este că nu putem şti niciodată ce se va întâmpla cu el, dacă îl lăsăm devitalizat”, explică dr. Andra Custura, de la clinica Andra Smile.

Sunt mai mulţi factori care influenţează recomandarea stomatologică de a îmbrăca dintele.

Localizarea dintelui

Atunci când dintele se află mai în spate este obligatoriu să fie îmbrăcat, pentru că în această zonă forţa masticatorie este foarte mare şi toate acestea fac că riscul de fractură să crească foarte mult. Fractura nu se poate anticipa, şi dacă se petrece la rădăcină. din păcate, dintele va fi pierdut şi va avea indicaţie de extracţie.

Dacă este un dinte din zona frontală, incisivi – canini, e bine să ştiţi că-l puteţi întări cu un pivot de fibră de sticlă şi se poate păstra aşa, cu menţiunea că din punct de vedere estetic nu va fi satisfăcător, pentru că îşi va schimba culoarea. Pivotul de fibră de sticlă poate fi folosit dacă distrucția dintelui permite acest lucru, pentru că de cele mai multe ori, când unui dinte ajunge să i se scoată nervul deja el a pierdut destul ţesut dentar.

Muşcătura/ ocluzia

Cei mai mulţi dintre noi nu avem o muşcătură corectă, ceea ce duce la o distribuire inegală a forţelor masticatorii şi de aici încă un motiv pentru îmbrăcarea dinţilor devitali. „Imaginaţi-vă că aveţi un dinte devital într-o zonă laterală, unde deja vă lipseşte un dinte vecin acestuia. Ce credeţi că se va întâmpla? Dintele devital va prelua şi funcţia celui lipsă, ceea ce înseamnă o suprasolicitare care creşte şansele de fractură şi de pierdere a dintelui devital. Chiar dacă nu ne lipseşte niciun alt dinte, noi nu muşcăm pe dinții vecini aşa cum ar trebui, în axul lor, ci pe unul muşcam punctiform, pe unul deloc şi pe cel devital e toată forţa. Cred că e destul de evident care va fi rezultatul”, adăugă dr. Andra Custura.

Cu aceste informaţii pacienţii pot lua decizia corectă în funcţie de ceea ce îşi doresc: viaţa mai lungă a dinţilor, estetică, protejarea lor şi a dinţilor vecini, sau pot lăsa dinţii în voia sorţii. Este şi aceasta o opţiune. Important este ca pacientul să fie conştient de consecinţe şi să-şi asume responsabilitatea pentru decizia sa.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus