joi , 7 decembrie 2023

Ce trebuie să știm despre celulele stem

celule-stemfoto

Peste 40.000 de transplanturi de celule stem hematopoietice au fost înregistrate în Europa în 2014, conform celui mai recent studiu în domeniu, distribuit în iunie 2016. În ultimii ani, studiile clince şi educaţia la nivelul maselor determină din ce în ce mai mulţi părinţi să apeleze la o bancă de celule stem în momentul naşterii copiilor lor. Transplantul cu celule stem este o procedură utilizată în mod curent, de 25 de ani, în întreaga lume. Nu mai este de mult o procedură experimentală, astăzi medicii ştiu exact care sunt indicaţiile de transplant, fiind standardizate reuşite în boli precum leucemie, thalasemie sau siclemie, până la afecţiuni ale măduvei osoase și boli metabolice ereditare.

Iată câteva informaţii pe care viitorii părinţi trebuie să le cunoască despre celulele stem.

Recoltarea

Procesul de recoltare al celulelor stem este unul simplu şi constă în extragerea unei cantităţi de sânge din cordonul ombilical al noului născut, imediat după ce cordonul a fost tăiat. Celulele stem din sângele cordonul ombilical reprezintă celule tinere, fără memorie, şi care se pot diferenţia în diferite tipuri de celule specializate ale corpului uman, având un potenţial ridicat de înmulţire.

De ce trebuie recoltate imediat după naştere?

Pentru că numărul de celule stem tinere aflate în cordonul ombilical este unul remarcabil. În plus, celulele au avantajul de a nu fi fost expuse la mediul înconjurător, fiind astfel necontaminate.

85 de boli, tratabile cu ajutorul celulelor stem

Viitorii părinţi ar trebui să ştie că până în prezent sunt aproximativ 85 de boli care pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem. Printre ascestea se numără diverse tipuri de leucemii, anomaliile moştenite ale globulelor roşii, diverse tipuri de cancer ale măduvei osoase şi alte tipuri de cancer.

Celulele stem pot fi utilizate şi în cazul în care o rudă bolnavă este compatibilă

Statisticile arată că şansele ca membrii familiei să fie compatibili sunt de aproximativ 25%, acest lucru însemnând că au o şansă din patry, dacă facem o comparaţie cu probabilitatea de a găsi o altă persoană compatibilă în populaţia generală, adică o şansă din 200.000.

Transportul probelor către bancă

Părinţii ar trebui să se asigure de modalitatea în care probele ajung la banca de celule stem şi cum sunt menţinute pe toată durata transportului, deoarece temperatura nu trebuie să iasă din intervalul 2°C – 26°C, optimul fiind de 16°C – 18°C. De aceea, cutiile de transport sunt special create pentru a asigura temperatura ideală pe toată perioada transportului.

Cum sunt procesate probele biologice

Procesarea şi prepararea celulelor stem trebuie să se facă în camere sterile, care să dispună de aparate de aer condiţionat de înaltă performanţă. De asemenea, ideal este ca stocarea probelor să se facă în vapori de azot (nitrogen), pentru a elimina posibilitatea infestării probelor cu nitrogen lichid.

Taxe suplimentare ascunse

Părinţii ar trebui să citească de fiecare dată contractele cu băncile de celule stem şi să se asigure că există asigurări împotriva falimentului, plus transparenţă totală în ce privește echipa medicală, banca de celule şi procedurile de prelevare.

Cât timp sunt viabile celulele stem?

Celulele stem pot fi păstrate zeci de ani, dacă sunt conservate în condiţii bune. Acestea se păstrează sub forma criogenată, la 196 de grade Celsius, şi pot fi depozitate până la 25 de ani. Până în prezent, în condiţiile criogenizarii şi depozitarii probelor, la parametrii termici şi presionali constanţi, se presupune că au speranţa de viaţă a unui om obişnuit.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *